192 Radio     192 Video
zoek binnen Norderney192.nl


Tip voor de Top - LP van de week

Week 45-1967


Homburg

Procol harum

(Stateside, 1967) The Paramounts uit Southend-on-Sea in Engeland werd begin jaren ‘60 opgericht door zanger/pianist Gary Brooker en gitarist Robin Trower. Begin 1964 had de groep een hitje met “Poison ivy”. De bluescovers die de band speelde hadden verder geen succes. Brooker was teleurgesteld en ging eigen muziek schrijven in samenwerking met dichter Keith Reid. The Paramounts ging in 1966 uit elkaar, en in het voorjaar van 1967 ontstond Procol Harum. Naast Brooker bestaande uit Reid, organist Matthew Fisher, gitarist Ray Royer en bassist David Knights. De bandnaam werd verzonnen door manager Guy Stevens, naar de Burmese kat van platenproducer Gus Dudgeon: Procul Harun. Eind maart werd vervolgens “A wither shade of pale” opgenomen. De single was een doorslaand succes en één van de grootste hits in 1967. In juni werd het naar de groep vernoemde debuutalbum opgenomen dat in september werd uitgebracht. Daarop stond echter niet “Homburg”. Het nummer werd geschreven door Brooker en Reid. Hoewel het minder Bach-invloeden heeft dan zijn voorloper, kreeg de plaat toch enige kritiek dat het te veel zou lijken op “Shade of pale”. Dat nam niet weg dat de single het goed deed in de internationale hitparades. In Engeland werd de 6e plaats bereikt. In de Veronica Top 40 de toppositie. Dat laatste ging overigens niet zonder slag of stoot. “Homburg” had eerst drie weken lang op de 1e plaats van de tiplijst gestaan. Radio Veronica had er kennelijk vertrouwen in dat het nummer een grote hit zou worden. In 1972 kwam er een maxisingle uit met daarop naast “Homburg”, ook “A wither shade of pale” en “A salty dog”. In de Top 40 kwam deze uitgave op nummer 1 terecht. In 1977 ging Procol Harum uit elkaar. Veertien jaar later werd de band heropgericht en bestaat nu nog steeds.


Hello goodbye

the Beatles

(Parlophone, 1967)


Greatest hits

Diana Ross and the Supremes

(Tamla Motown, 1967) The Supremes werd in 1959 opgericht als the Primettes door Florence Ballard, Mary Wilson, Diana Ross en Betty McGlown. Deze laatste werd in 1960 vervangen door Barbara Martin. The Primettes was een zusteract van the Primes, de groep die later bekend zou worden als the Temptations. In 1961 tekende de groep bij Motown en veranderde de naam in the Supremes, waarna Martin de groep verliet. De eerste singles waren niet echt succesvol. Dat veranderde in de zomer van 1964 met “Where did our love go”. De plaat kwam op de eerste plaats van de Billboard Hot 100 terecht. Ook de vier daarop volgende singles bereikte die hoogste positie. Het trio zou uitgroeien tot de meest succesvolle groep van Motown Records. “the Supremes Greatest hits” was al de tweede verzamelelpee van het trio dat in 1967 in Europa werd uitgebracht. Van de twaalf nummers die erop staan hadden er maar liefst negen op 1 gestaan in Amerika. Daar werd met dezelfde titel een dubbelalbum uitgebracht. Kant A: Where did our love go, Baby love, Come see about me, Stop! in the name of love, Back in my arms again, Nothing but heartaches. Kant B: I hear a symphony, My world is empty without you, Love is like an itching in my heart, You can’t hurry love, You keep me hangin’ on, Love is here and now you’re gone.


Pagina 1 van 446 pagina's:  1 2 3 >  Last ›


 

twitterSTICHTING NORDERNEY | internet www.norderney192.nl | e-mail info@norderney192.nl
sitemap| login donateurs | login medewerkers

Het copyright op alle artikelen en informatie op deze website berust bij de Stichting Norderney tenzij anders vermeld. Niets mag geheel of gedeeltelijk worden overgenomen of vermenigvuldigd, in welke vorm dan ook, dan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de Stichting Norderney.


Telco Radio Toppers

 

Norderney192 op Facebook Norderney192 op Twitter