192 Radio     192 Video
zoek binnen Norderney192.nl


Tip voor de Top - LP van de week

Week 37-1967


San Fransisco (Be sure to wear flowers in your hair)

Scott McKenzie

(CBS, 1967)  Scott McKenzie werd in 1939 als Philip Wallace Blondheim III geboren in Jacksonville, Florida. Hij groeide op in Alexandria, Virginia, waar hij bevriend raakte met John Phillips, die later furore zou maken met the Mamas and the Papas. De twee zaten in de doo-wop groep the Abstracts die later the Smoothies ging heten. In deze periode besloot Philip een artiestennaam aan te nemen omdat niemand zijn eigen naam verstond. In 1961 richtten McKenzie en Phillips het folktrio the Journeymen op. Er werden drie elpees gemaakt. In 1964 ging dit trio uit elkaar. John Phillips verhuisde naar Californie om daar the Mamas and the Papas op te richten. Scott sloeg een aanbod om hiervan lid te worden af. Als lid van de groep Project X nam hij twee singles op die beiden flopten. Ook een drietal solosingles hadden geen succes. In mei 1967 werd “San Francisco (Be sure to wear flowers in your hair)” uitgebracht. Het nummer werd geschreven door John Phillips die ook met Lou Adler de productie deed. De twee wilden het nummer gebruiken ter promotie van het door hen georganiseerde Monterey International Pop Music Festival. In Amerika werd de plaat uitgebracht op Ode Records, het platenlabel van Adler. San Francisco was de “hippie hoofdstad” van Amerika. Na veel aandacht in de media over met name de wijk Haight-Ashbury trokken veel jongeren hier naartoe. De uitdrukking “Flower power” ontstond in 1965. Verzonnen door de beat poet Allen Ginsberg als symbolische actie tegen de Vietnamoorlog. De hippies omarmden de term door kleurijke kleding met geborduurde bloemen te dragen, ze uit te delen, en in het haar te dragen. De tekst van Phillips bracht alles samen, en de plaat van McKenzie groeide uit tot dè hit van “the summer of love”. De single bereikte de 4e plaats in de Billboard Hot 100. In Engeland en In de Veronica Top 40 bereikte hij de hoogste positie. In de loop van ‘67 had Scott nog succes met “Like an old time movie”. Begin jaren ‘70 stopte hij met platen opnemen. Van 1987 tot 1998 was hij lid van the New Mamas and the Papas. Met, wederom, John Phillips. Scott McKenzie overleed in 2012.


Wonderful impressions/Nellie the horse

The Motions

(Havoc, 1967) The Motions kwam in 1964 voort uit de Haagse bands the Ricochets en the Atmospheres. Hierin zaten ondermeer zanger Rudy Bennet (pseudoniem van Ruud van den Berg), gitarist Robbie van Leeuwen en drummer Sieb Warner (eind jaren ’60 korte tijd in Golden Earring). Als bassist kwam Henk Smitskamp de gelederen versterken. De eerste single van de groep was “It’s gone”. Deze kwam eind ’64 uit. Hoewel de plaat slecht verkocht, was Joost den Draaijer in april 1965 bereid om hem voor een week op nummer 39 van de Top 40 te zetten. Dit in verband met een bezoek van een vertegenwoordiger van een Amerikaans platenlabel. Deze wilde bezien of the Motions interessant genoeg waren voor release in de U.S.A. Er volgden nog een drietal geflopte singles voordat “Wasted words” eind ’65 de eerste hit zou worden. Hierna was de groep regelmatig te vinden in de hitlijst van Veronica. Robbie van Leeuwen verliet op 1 maart 1967 de band. Naar eigen zeggen omdat hij met the Motions aan zijn plafond was gekomen. Hij wilde een groep waarmee hij ook internationaal meer kansen op succes zou hebben. Dat zou later dat jaar Shocking Blue worden.Tot dan toe had Rob alle hits voor the Motions geschreven. Dat werd nu overgenomen door Gerard Romeyn en Sieb Warner. Bassist Romeyn had inmiddels de plaats van Smitskamp overgenomen. Zoals wel vaker gebeurde bij de band werd ook deze single uitgebracht met een “dubbele a-kant”. En stond ook als zodanig genoteerd in de Veronica Top 40. Daarin was de plaat zes weken genoteerd en bereikte de 15e plaats. In 1971 ging the Motions uit elkaar.


Smile

Beach boys

(Capitol, 1967) “Smiley smile” was het twaalfde studioalbum van the Beach Boys. Na de release van de elpee “Pet sounds” in mei 1966 werd in oktober van dat jaar de single “Good vibrations” uitgebracht. Gedurende een half jaar waren hiervoor vele opnamesessies in vier verschillende studio’s nodig geweest om dit nummer op te nemen. Dit gebeurde met sessiemuzikanten onder leiding van Brian Wilson terwijl de rest van de groep meestal op toernee was. Telkens werd een deel opgenomen. Waar nodig werd dat later weer aangepast. Uiteindelijk werden al deze “modules” aaneen gesmeed tot een volledig nummer, klaar om te worden ingezongen door de andere Beach Boys. De totale kosten bedroegen tussen de 50.000 en 75.000 dollar (360.000 - 555.000 dollar in hedendaags geld). Gelijktijdig werden de eerste opnamen voor het nieuwe album “Smile” gemaakt. Brian hanteerde daarbij dezelfde werkwijze. Samenwerkend ditmaal met tekstschrijver Van Dyke Parks. De nieuwe elpee moest een “teenage symphony to God” worden. Uiteindelijk kwam “Smile” er niet. Hoewel in mei 1967 alle backingtracks voltooid waren. Onder andere persoonlijke en juridische lagen hieraan ten grondslag. In juni 1967 kwam de band bijeen in de studio bij Brian thuis om te werken aan “Smiley smile”. Slechts delen van “Heroes and villains” en “Vegetables”, bedoeld voor “Smile”, werden gebruikt voor het nieuwe album. Dat was in de Billboard 200 albumlijst goed voor de 41e plaats. In Engeland deed de elpee met een 9e plaats een stuk beter. Kant A: Heroes and villains, Vegetables, Fall breaks and back to winter, She’s goin’ bald, Little pad. Kant B: Good vibrations, With me tonight, Wind chimes, Wonderful, Whiste in.


Pagina 1 van 436 pagina's:  1 2 3 >  Last ›


 

twitterSTICHTING NORDERNEY | internet www.norderney192.nl | e-mail info@norderney192.nl
sitemap| login donateurs | login medewerkers

Het copyright op alle artikelen en informatie op deze website berust bij de Stichting Norderney tenzij anders vermeld. Niets mag geheel of gedeeltelijk worden overgenomen of vermenigvuldigd, in welke vorm dan ook, dan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de Stichting Norderney.


Telco Radio Toppers

 

Norderney192 op Facebook Norderney192 op Twitter