192 Radio     192 Video
zoek binnen Norderney192.nl


Tip voor de Top - LP van de week

Week 11 - 1967


Penny Lane / Strawberry fields forever

the Beatles

(Parlophone, 1967) Op 24 november 1966 begonnen de opnamesessies voor de elpee “Sgt. Pepper’s lonely hearts club band” in de Londense EMI Studios, de latere Abbey Road Studios. Het eerste nummer waar aan gewerkt werd was “Strawberry Fields forever”. Het nummer was geschreven door John Lennon die ervoor putte uit zijn herinneringen aan het spelen in de tuin van Strawberry Field. Dat was een kindertehuis van het Leger des heils in Liverpool waar hij vlakbij woonde. Verspreid over vijf weken werd er zo’n 45 uur gewerkt aan het liedje voor het klaar was. In eerste instantie waren er meerdere versies van het nummer. Twee ervan werden door producer George Martin en geluidstechnicus Geoff Emerick samengebracht in het eindresultaat. Op 29 december werd de eerste opname voor “Penny lane” gemaakt. Dit nummer, geschreven door Paul McCartney, kreeg zijn titel ook al dankzij een herinnering aan Liverpool. Penny lane was een grote bushalte waar John en Paul vaak kwamen als ze bij elkaar op bezoek gingen. Het idee voor de piccolo trompetsolo kreeg Paul na het zien van Bach’s “Brandenburg concerto”. Deze werd gespeeld door David Mason, die later aan meer Beatles nummers zou meewerken. Beide nummers waren bedoeld voor de nieuwe elpee. Echter, toen manager Brian Epstein eind januari 1967 aan producer George Martin vroeg om een nieuwe single, vertelde deze dat de band met “Penny lane” and “Strawberry Fields forever” naar zijn oordeel de beste nummers tot dan toe had gemaakt. Daarop werd besloten om een single met dubbele a-kant uit te brengen. De plaat werd op 13 februari uitgebracht in Amerika, en vier dagen later in Europa. Voor beide nummers werden promotiefilmpjes opgenomen. Omdat John, Paul, George en Ringo geen zin hadden om hiervoor naar Liverpool te gaan, gebeurde dat in London. Voor “Penny lane” werd gefilmd in East End, op King’s road en in Knole Park in Sevenoaks. Regiseur van de twee filmpjes, Peter Goldmann, filmde ook in Liverpool. Onder andere beelden van een stadsbus met als eindpunt Penny lane. Ook de promotiefilm voor “Strawberry Fields forever” werd geschoten in Knole Park. In Engeland kwam de plaat terecht op de 2e plaat. Voor het eerst in vier jaar bereikte een Beatles-single niet de hoogste positie. Dat lukte wel in Nederland. In Amerika kregen de twee nummers een aparte vermelding in de Billboard Hot 100. “Penny lane” kwam op nummer 1 terecht, “Strawberry Fields forever” op de 8e plaats.


Something stupid

Frank and Nancy Sinatra

(Reprise, 1967) Francis Sinatra werd geboren in December 1915 in New Jersey, Amerika, als enig kind van Italiaanse imigranten. In 1935 werd hij lid van the Three Flashes, die met hem erbij werd omgedoopt in the Hoboken Four. Aan het eind van dat jaar ging hij aan de slag als zingende ober. In het voorjaar van ’39 nam Frank zijn eerste demo op. Vervolgens ging hij aan de slag bij de bigbands van Harry James en Tommy Dorsey. In 1942 nam hij zijn eerste soloplaat op. Daarna brak hij al snel door. Niet alleen als zanger maar ook als acteur. Frank groeide uit tot een van de grootste artiesten in de Amerikaanse geschiedenis. Begin jaren ’60 raakte hij “uit de mode” maar vanaf 1966 ging hij weer grote hits scoren. “Somethin’ stupid” was de eerste met zijn dochter Nancy. Zij werd in 1940 geboren in Jersey City, New Jersey. Eind jaren ‘50 ging ze muziek en dans studeren aan de universiteit van California in Los Angeles. Een jaar later gaf ze daar de brui aan, en maakte haar debuut in een televisieshow van haar vader. Hierin zong ze onder andere met hem een duet. In 1961 tekende ze een contract bij Reprise Records, de platenmaatschappij van haar pa. Datzelfde jaar kwam haar eerste single, “Cuff links and a tie clip”, uit. Deze alsook de volgende platen werden geen succes in Amerika. In 1962 was het nummer “Like I do” wel een hit in ons land. Drie jaar later werd ze wegens gebrek aan hits in Amerika bijna door het platenlabel geschrapt. Net op tijd ging ze een samenwerking met liedjesschrijver en producer Lee Hazlewood aan. Hij liet Nancy wat lager zingen en schreef lekkere popliedjes voor haar. Zoals “These boots are made for walkin’” wat een wereldwijde nummer 1 hit werd. “Somethin’ stupid” werd in 1966 geschreven door Clarence Carson Parks II. Oudere broer van tekstdichter, componist en zanger Van Dyke Parks. Met zijn vrouw Gaile Foote nam hij het nummer op als Carson and Gaile. Frank liet deze versie horen aan Nancy’s producer en zangpartner Lee Hazlewood en vroeg wat hij er van vond. Deze antwoorde: “als jij het niet met haar opneemt, doe ik het”. Frank’s korte reactie was: “boek een studio”. De single bereikte zowel in Amerika als Engeland de 1e plaats van de hitparade. In de Veronica Top 40 was 2 de hoogste notering. Deze werd gedeeld met Willy en Willeke Alberti en hun “Dat afgezaagde zinnetje”. Frank Sinatra overleed in 1998, Lee Hazlewood in 2007.


Matthew & son

Cat Stevens

(Deram, 1967) Cat Stevens werd in 1948 als Steven Demetre Georgiou geboren. Na een studie aan de kunstacademie, ging hij in 1965 optreden als Steve Adams. Een jaar later veranderde hij die naam in Cat Stevens. Na een poging om een band te formeren realiseerde Stevens zich dat hij liever alleen optrad. Dat deed hij in Londense koffiebars en kroegen. Zijn oudere broer trok de aandacht van manager Mike Hurst in de hoop interesse te krijgen voor de muziek van zijn jongere broer. Hurst regelde dat hij een demo kon opnemen, en vervolgens een platencontract bij Deram Records. De eerste single, “I love my dog” bereikte in het najaar van ‘66 de 28e plaats van de hitparade in Engeland. Opvolger “Matthew and son” miste begin ‘67 nipt de eerste plaats. In maart kwam de gelijknamige debuutelpee uit. De opnamen hiervoor waren al in juli begonnen. Naast zijn eerste singles stonden er nog een tweetal hits op het album. Zo was in februari “Here comes my baby” van the Tremeloes in de Britse hitparade binnengekomen. De plaat was goed voor een 4e plaats. In de Veronica Top 40 zou “I found a love” in de versie van David Garrick de 23e plek halen. De elpee “Matthew and son” kwam op 7 terecht in de Engelse albumlijst. Begin 1968 werd Stevens getroffen door tuberculose waar hij bijna aan stierf. Na lang verblijf in een sanatorium, en verder herstel thuis, tekende hij in 1970 een nieuwe platendeal bij Island Records. In 1978 bekeerde Cat Stevens zich tot de Islam. Sindsdien gaat hij door het leven als Yusuf Islam. Kant A: Matthew & son, I love my dog, Here comes my baby, Bring another bottle baby, Portobello road, I’ve found a love, I see a road. Kant B: Baby get your head screwed on, Granny, When I speak to the flowers, the Tramp, Come on and dance, Hummingbird, Lady.


Pagina 1 van 418 pagina's:  1 2 3 >  Last ›


 

twitterSTICHTING NORDERNEY | internet www.norderney192.nl | e-mail info@norderney192.nl
sitemap| login donateurs | login medewerkers

Het copyright op alle artikelen en informatie op deze website berust bij de Stichting Norderney tenzij anders vermeld. Niets mag geheel of gedeeltelijk worden overgenomen of vermenigvuldigd, in welke vorm dan ook, dan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de Stichting Norderney.


Telco Radio Toppers

 

Norderney192 op Facebook Norderney192 op Twitter