192 Radio     192 Video
zoek binnen Norderney192.nl


Tip voor de Top - LP van de week

Week 15-1968


Cinderella Rockefella

Esther en Abi Ofarim

(Philips, 1968) Esther Zaied werd in 1941 geboren in de Noord-Israëlische plaats Safed. Als zesjarig kind begon ze al op te treden met Hebreewse en internationale folkliedjes. In 1959 ontmoette ze bij het nationaal theater Abi Ofarim. Hij werd in 1937 ook in Safed geboren als Abraham Reichstadt. Esther leerde daar acteren en zingen, Abi werkte er als balletdanser en choreograaf. Samen met Shmulik Kraus vormden ze het muzikale trio Shlishit ha-Ofarim. Na twee jaar gingen Esther en Abraham als duo Ha-Ofarim verder. In 1961 won Esther een songfestival in Tel Aviv. In 1963 deed ze voor Zwitserland mee aan het Eurovisie Songfestival met het liedje “T’en vas pas” en werd tweede. Hierna maakte het echtpaar furore in Europa. Eerst als Esther en Abraham Ofarim. Vooral in Duitsland waren de twee erg populair. “Cinderella rockefella” werd geschreven door Mason Williams en Nancy Ames. Esther en Abi namen het nummer in 1967 op. Al in de lente van dat jaar zongen ze het nummer in Engelse en Amerikaanse televisieshows. Begin 1968 werd het een wereldwijde hit. In zowel Engeland als Nederland kwam het nummer op de 1e plaats terecht. In de Amerikaanse Billboard Hot 100 op nummer 68. Eind 1970 gingen het duo uit elkaar. Esther maakte daarna nog vele elpees en treedt nog steeds op. 


Jumbo/ the Singer sang his song

the Bee Gees

(Polydor, 1968) Barry (1946) en de tweeling Robin en Maurice (1949) Gibb werden geboren op het Britse Isle of Man. Nadat het gezin was verhuisd naar Manchester begonnen de drie met twee vriendjes in 1955 een skifflegroep: the Rattlesnakes. In 1958 verhuisde de familie Gibb naar Australië. Daar gingen de broers optreden om wat zakgeld te verdienen. Tijdens een motorwedstrijd in 1960 werden ze aangekondigd als the BG’s, wat een beetje aangepast hun groepsnaam werd. In 1963 kreeg het trio als the Bee Gees een platencontract. Ze maakten meerdere singles per jaar die geen van allen echt succes hadden. Dat veranderde toen “Spicks and specks” in het najaar van 1966 een grote hit werd in Australië en Nieuw Zeeland. Begin 1967 verhuisde de broertjes terug naar Engeland met in het kielzog drummer Colin Petersen. Gitarist Vince Melouney werd het vijfde bandlid. In februari tekenden ze een contract met de Robert Stigwood Organisation die jarenlang hun manager zou blijven. Vanaf dat moment kwam ook het succes in de Europese en Amerikaanse hitparades. Daarbij viel het op dat de groep in ons land de grootste hits scoorde. Zo was “Jumbo/ the Singer sang his song” in ons land de achtste hit van de groep in een jaar tijd. Op twee na bereikten die de top 3. De twee kanten van de nieuwe single werden geschreven door de broertjes Gibb. “The Singer sang his song” werd op 8 januari 1968 opgenomen door de volledige band tijdens de sessies voor de nieuwe elpee “Idea”. Twee dagen later werd “Jumbo” vastgelegd. Ook dit nummer werd geschreven door Barry, Maurice en Robin. De laatste was niet aanwezig bij de opname. De single werd in maart uitgebracht. In eerste instantie zou “the Singer” de a-kant worden. Een liedje dat leek op de voorgaande hits. Zo werd de single dan ook uitgebracht. Petersen en Melouney haalden manager Stigwood echter over om daar “Jumbo” van te maken. Een uptempo nummer dat hen beter lag. De beslissing kwam zo laat dat uiteindelijk de b-kant, “Jumbo” dus, werd gepromoot. Hoewel in sommige landen het als een plaat met een dubbele a-kant werd beschouwd. De single was in Engeland (nummer 25) en Amerika (57) geen groot succes. De nummers kwamen niet op de volgende elpee en ook niet op verzamelaars terecht. Alleen in Nederland was de plaat wederom een groot succes. In de Veronica Top 40 kwam hij op nummer 2 terecht. Maurice Gibb overleed in 2003, Robin in 2012.


Move

the Move

(Stateside, 1968) The Move kwam in december 1965 voort uit een aantal groepen uit Birmingham. Zoals the Vikings, waarvan zanger Carl Wayne, bassist “Ace” Kefford en drummer Bev Bevan deel uitmaakten. Zanger en multi-instrumentalist Roy Wood kwam uit the Nightriders. Gitarist Trevor Burton tenslotte uit the Mayfair Set. De groepsnaam verwees naar de “verhuizing” van de diverse bandleden naar hun nieuwe groep. Eind 1966 kwam de eerste single “Night of fear” uit. Deze bereikte de 2e plaats in de Britse hitparade. Ook de opvolgers “I can hear the grass grow”, “Flowers in the rain” en “Fire Brigade” kwamen in de top 5 terecht. Het was de bedoeling de debuutelpee van de groep in het voorjaar van 1967 uit te brengen. Echter: in april van dat jaar kwam het muziekweekblad New Musical Express met het bericht dat de band een beloning van 200 pond overhad voor het terugbezorgen van een aantal mastertapes met daarop tien nummers die waren gestolen uit de auto van hun agent. Kort daarop werden ze teruggevonden in een openbare vuilnisbak. Ze waren zo beschadigd dat er opnieuw masters moesten worden gemaakt. Uiteindelijk kwam “Move” pas in maart 1968 uit. Van de dertien nummers op de langspeler waren er tien geschreven door Roy Wood. Rond het uitbrengen werd ook Kefford uit de groep gezet. Toenemende ruzies in de band, aangejaagd door drugsgebruik, waren hiertoe de aanleiding. Hierna onderging the Move enige wisselingen in de bezetting. Zo verving bassist Rick Price Ace Kefford en kwam in 1970 Jeff Lynne de groep versterken. De twee gingen met Wood en Bevan werken aan een nieuw project:  the Electric Light Orchestra. Daarnaast bleef the Move actief tot aan 1972. Carl Wayne overleed in 2004. Kant A: Yellow rainbow, Kilroy was here, (Here we go round) the Lemon tree, Weekend, Walk upon the water, Flowers in the rain, Hey grandma. Kant B: Useless information, Zing! went the strings of my heart, the Girl outside, Fire brigade, Mist on a monday morning, Cherry blossom clinic.


Pagina 1 van 469 pagina's:  1 2 3 >  Last › 

twitterSTICHTING NORDERNEY | internet www.norderney192.nl | e-mail info@norderney192.nl
sitemap| login donateurs | login medewerkers

Het copyright op alle artikelen en informatie op deze website berust bij de Stichting Norderney tenzij anders vermeld. Niets mag geheel of gedeeltelijk worden overgenomen of vermenigvuldigd, in welke vorm dan ook, dan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de Stichting Norderney.


Telco Radio Toppers
Norderney192 op Facebook Norderney192 op Twitter