Radio Veronica 1959 - 1974

[8]

1 november 1969 zou een historische datum worden in de Nederlandse muziekgeschiedenis, op die dag nl werd de nummer 1 in de Veronica tipparade gebombardeerd tot de alarmschijf. Die werd overdag op z’n minst ieder uur gedraaid en de plaat was voorbestemd om dan ook in de Top 40 te komen. Het werd dus bijna altijd een hit. “bijna altijd”, want in het geval van bijvoorbeeld The Guess Who met No Time (7 maart 1970) kwam de plaat niet in de Top 40 vanwege de simpele reden dat het Alarmschijf werd maar de platenmaatschappij vergeten was om een hoeveelheid platen te persen. M.a.w. hij was niet leverbaar!

De eerste alarmschijf was “Oh well” van de Engelse groep Fleetwood Mac.

Dat was de eerste alarmschijf en een aantal alarmschijf jingles die in de loop van de tijd werden gebruikt.
Luister naar Lex Harding die speciaal voor onze website e.e.a. verteld over het ontstaan van de alarmschijf.

Een week later kwam de 1ste alarmschijf binnen in de Top 40 op de 15e plaats.



'Oh well'

Lex over het ontstaan van de alarmschijf

Dit is de hoes van de eerste alarmschijf, scan Will Rijs

artikel concurrentie

Eind november werd het steeds duidelijker dat er weer een nieuwe zeezender voor de Nederlandse kust zou gaan verschijnen. Een aantal kranten maakten er melding van.

Op 22 november werd er een bijzondere alarmschijf gekozen.
Het was er één van een trio dat zich Los Piratos noemde. In werkelijkheid waren het Jan van Veen, Rob Out en Lex Harding. Ze maakten een cover van een Amerikaans sukses van Steam- Na na hey, hey, kiss him goodbye. Jan, Rob en Lex noemden hun versie; Na na hey, hey.
Er werden in programma’s wel eens grappen over gemaakt die voor insiders bedoeld waren. Luister naar een aankondiging van Henk van Dorp op 25 november 1969 van Los Piratos, met in het achterhoofd dat de week ervoor Rob Out z’n auto in de prak had gereden.

In december komt technicus Atze Veenstra in dienst. Hij kwam bij de NOS vandaan en zou later bij Veronica te boek staan als een bijzonder goede technicus maar ook als een knutselaar met electronica. Hij maakte voor z’n studio een electronische programma timer met LED uitlezing! En dat vonden we toch wel erg handig. De andere studio’s waren n.l. nog voorzien van de vermaarde Junghans klok om de lengte van de programma’s te timen.

Atze en Klaas Vaak konden het samen goed vinden en werkten dus vaak samen. Hier een foto van het tweetal uit december 1969 in studio 2.



Los Piratos

bovenin de timer van Atze Veenstra

de Junghans klok

Klaas Vaak en technicus Atze Veenstra

Omdat het weer het niet altijd toeliet om de programmabanden over te brengen naar de Norderney werd er soms een programma van te voren opgenomen en voor de zekerheid naar het schip gebracht. Daar stond de band dan in een bandenrek te wachten tot de originele band niet aan boord was. We noemden dat een “paniekband”. Dat gebeurde ook in december. Op 2 december 1969 nam Henk van Dorp een “paniek Olifant” op. Hij had ook studenten in de studio en er ontspon zich een aardig gesprek. Luister maar.
We weten niet of deze “paniek Olifant” ooit is uitgezonden.



 

twitterSTICHTING NORDERNEY | internet www.norderney192.nl | e-mail info@norderney192.nl
sitemap| login donateurs | login medewerkers

Het copyright op alle artikelen en informatie op deze website berust bij de Stichting Norderney tenzij anders vermeld. Niets mag geheel of gedeeltelijk worden overgenomen of vermenigvuldigd, in welke vorm dan ook, dan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de Stichting Norderney.


Telco Radio Toppers

 

Norderney192 op Facebook 192 Radio op Twitter