Radio Veronica 1959 - 1974

[7]


poster
loep Jojanneke Claassen in de Veronica burelen

15 mei 1971 zou in de Veronica geschiedenis een hele grote zwarte bladzijde worden. Schrijver dezes zat met één van de zoons van Bull Verweij in het Amsterdamse Concertgebouw bij een concert van The Byrds. Naar huis rijdend hoorden wij op radio dat er een bom gegooid zou zijn naar de MEBO II. Wat ik me nog kan herinneren was dat we toch wel schrokken maar het tegelijkertijd een beetje “ver van ons bed” gebeurtenis vonden.
Thuis gekomen heb ik wel de REVOX bandrecorder gestart en het nodige opgenomen. De dag erna, zondag, bracht geen nader nieuws. Maar op maandag werd alras duidelijk dat er 3 “duikers” waren gearresteerd i.v.m hun aandeel in de bomaanslag. Al vrij snel daarna, maandag, werd dhr. Norbert Jurgens opgepakt. Later bleek dat hij degene was die namens de directie het contact had gelegd met de 3 voornoemde heren. De directie gaf in diverse interviews aan iedereen die het maar horen wilde te verstaan dat ze er niets mee te maken hadden. O.a. aan Jojanneke Claassen van het Parool. Het interview verscheen op 19 mei.

Op maandag de 17e druppelden er toch steeds meer berichten de studio in dat Veronica iets met de bomaanslag te maken zou hebben. Rob Out vroeg het de directie en steevast was het antwoord dat “we er niks mee te maken hadden”. Die dag heerste er een ongelofelijk onwezenlijke sfeer in de studio, er werden wel programma’s opgenomen maar moeilijk was het wel! Die maandag avond, de wekelijkse d.j. vergadering, t.b.v. de tipparade en alarmschijf, waren er veel collega’s aanwezig. Ook liepen er een paar journalisten en fotografen rond het Veronica gebouw. Ik weet nog goed dat toen besloten werd de gordijnen te sluiten. Vanwege de grote opkomst werd de vergadering niet op de kamer van Rob Out (boven) te houden maar beneden in het directiekantoor. Het was één van de ‘moeilijkste’ vergaderingen uit m’n leven. Alle grond zakte onder m’n voeten weg. Radio Veronica, m’n hobby en werk, was wellicht betrokken met een actie die eigenlijk niemand van de collega’s voor mogelijk had gehouden en ook zeer sterk veroordeelde! Er werd op een voorstel van Henk van Dorp getelefoneerd met de directie, Bull en Jaap Verweij. Dat bracht geen duidelijkheid. Ondertussen hingen er steeds meer kranten aan de telefoon die iedere keer meer informatie door gaven. Toen werd besloten de directie te verstaan te geven om naar de studio te komen. Zo geschiedde. Maar ook toen nog zei Jaap Verweij letterlijk; ”op de ogen van m’n kleinzoon, we hebben er niks mee te maken”.

Op dat moment namen we met toch de nodige argwaan genoegen met die uitspraak hoe vreemd die ook eigenlijk was. Maar niet voor lang .............
Wij, de d.j.’s en technici, maakten de directie met veel verbaal geweld duidelijk dat als ze er niks mee te maken hadden ze dat maar publiekelijk moesten bevestigen d.m.v. een telex aan het ANP. En zo geschiedde. Bij een weigering had de directie een groot probleem, we zouden dan met z’n allen ontslag nemen!

poster artikel foto poster
loep in opstand loep AVRO's Televisier loep Het Vrije Volk loep Algemeen Dagblad

En aardig verslag van de vergadering is te lezen in het boek dat Rob Out in 1975 schreef, "Veronica, een jaar later" (p. 117-120). Ook het recente boek van Auke Kok, “Dit was Veronica” (p. 161-173) (uitgeverij Thomas Rap 2007) geeft een goede weergave van de gebeurtenissen.


 

twitterSTICHTING NORDERNEY | internet www.norderney192.nl | e-mail info@norderney192.nl
sitemap| login donateurs | login medewerkers

Het copyright op alle artikelen en informatie op deze website berust bij de Stichting Norderney tenzij anders vermeld. Niets mag geheel of gedeeltelijk worden overgenomen of vermenigvuldigd, in welke vorm dan ook, dan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de Stichting Norderney.


Telco Radio Toppers

 

Norderney192 op Facebook 192 Radio op Twitter

 

 

 

1967 1968 1969 1959 t/m 1961 1962 1964 1965 1966 1970