Radio Veronica 1959 - 1974
[9]

Om 12.00 uur begon het laatste half uur van Veronica op 192 meter. Het werd een soort overzicht van 12 jaar op 192 meter.
pijl
12 jaar op 192
pijl
opening op 538
pijl
eerste top 40 op 538
pijl
150ste aarmschijf
De opmerking van Lex Harding op 30 september 1972 op onze nieuwe golflengte 538 meter; “Welkom Limburg….. enz.” was misschien wel wat al te optimistisch, maar de dekkingsgraad binnen het beoogde zendbereik werd op de nieuwe frequentie wel beter. En daar was het ons om te doen. Niet verder, maar wel beter!

Lex Harding was de eerste die een paar jingles liet horen in de eerste top 40 op 538.

uitzenddag 30 september De uitzenddag van 30 september zag er als volgt uit.

We zouden bijna vergeten dat Hurricane Smith met Who Was It op 23 september de 150ste alarmschijf was. En die kwam op 30 september binnen in de Top 40 aldus Lex Harding.

Tijdens onze reünie in augustus 2004 kreeg ik een zendbuis uit de Veronica zender, het was een 4CX10000. Hier is dat moment en één van de zeldzame foto’s waar Frederic van Duerm op staat (rechts).
Juul Geleick en Frederic Duerm
loep uitzenddag 30 september loep Juul en Frederic
foto:©Perry Bos
EBU officieel stuk over priraten De zeezenders werden vaak betiteld als piraat. Dit omdat ze gebruik maakten van een golflengte die hen niet toegewezen was. Om te laten zien dat bijvoorbeeld in 1971 heel veel radiostations uitzonden op niet aan hun toegewezen golflengtes hier een officieel stuk van de EBU (European Broadcasting Union) te Geneve waarin je kunt zien dat alle stations in het rode gearceerde gedeelte in dezelfde positie verkeerden als Radio Veronica, ze zonden uit op een op niet aan hun toegewezen golflengte!

In de eerste weken waren er zo af en toe wat storingen, de zender moest ook wel eens bijgeregeld worden en de erg hoge voltages op de antenne gaven nog wel eens problemen. Sommige kranten vonden het belangrijk genoeg om melding van te maken. Bijvoorbeeld op 9 oktober.
Nieuws over storingen
loep EBU officieel stuk over priraten loep Nieuws
luciferdoosje De vreugde vanwege de golflengte verandering ging bij platenmaatschappij Dureco zelfs zo ver dat voor de technici en dj’s speciale lucifers in een bijpassend doosje werden gemaakt.

De laatste Rob Out show trouwens op 192 meter, die van 29 september, werd niet door Rob gedaan maar door Klaas Vaak. Rob was te druk met de voorbereiding van de golflengte wisseling. En nam Klaas dus namens Rob afscheid van de 192 meter. Ook het doosje lucifers met 538 opdruk kwam nog ter sprake.
loep luciferdoosje
pijl
Rob Out Show
pijl
Tom Collins
pijl
Koffietijd
pijl
Tineke
Tom Collins
Een aantal programma’s was sinds de golflengtewisseling nieuw. Ook een programma van Tom Collins dat de merkwaardige titel meekreeg een met ijs geserveerde platencocktail.

Luisterend naar de eerste aflevering ‘s nachts tussen 24.00 en 01.00 uur was het eigenlijk een heel ander programma. Tom riep eenzame mensen op te bellen.
Een paar weken later was de programmatitel trouwens veranderd in Tom Collins.

loep Tom Collins
En ... Koffietijd met Tineke was weer terug! Met ingang van maandag 1 oktober. Ook introduceerde Tineke een nieuwe rubriek, ze ging een bloemetje weggeven. Ze legt het zelf uit.

Begin oktober verscheen de eerste LP met een verwijzing naar de nieuwe jingles en nieuwe golflengte. Platenmaatschappij EMI had de eer. Op het Columbia label verscheen Met volle kracht, de eerste hits van Veronica 538. De LP kwam op 28 oktober binnen op 15 in de LP top 20.
de Telegraaf
De verhuizing van de golflengte was een groot succes getuige een artikel in de Telegraaf van 16 oktober.

Op 21 oktober vierde Veronica haar 12,5 jarig bestaan. De studio’s aan de Utrechtseweg werden omgebouwd tot ontvangstruimte t.b.v. de receptie voor dat jubileum. Vele artiesten kwamen even langs en dat kunnen we horen in deze prachtige aflevering van Goud van Out.
advertentie 12,5 jarig bestaan
loep de Telegraaf loep advertentie 12,5 jarig bestaan
Ter gelegenheid van die verjaardag kwam er een z.g. maxi-single uit met daarop een soort mini-documentaire over de eerste 12,5 jaar.

Niet iedereen had de single kunnen bemachtigen, Rob Out had daar de volgende oplossing voor getuige z’n programma op 5 november.

Vader Abraham oftewel Pierre Kartner bleef ook niet achter en bracht ook samen met andere Dureco-artiesten een single ter promotie van 538 uit.
pijl
Goud van Out
single 12,5 jaar
single 12,5 jaar
pijl
Rob Out
loep single 12,5 jaar loep single 538 pijl
Veronica 538 

twitterSTICHTING NORDERNEY | internet www.norderney192.nl | e-mail info@norderney192.nl
sitemap| login donateurs | login medewerkers

Het copyright op alle artikelen en informatie op deze website berust bij de Stichting Norderney tenzij anders vermeld. Niets mag geheel of gedeeltelijk worden overgenomen of vermenigvuldigd, in welke vorm dan ook, dan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de Stichting Norderney.


Telco Radio Toppers

 

Norderney192 op Facebook 192 Radio op Twitter