ad bouman

De Veronica-Drijf-In Show

deel (2)

door Ad Bouman

Nee, niet fout gespeld, maar zo moest de show heten. Maar de drukkerij dacht dat het fout geschreven was en veranderde het in Drive-In (naar Amerikaans voorbeeld). De 1ste installatie, zoals die in de proefopstelling bij Van Dijk in Loosdrecht, werd al snel aangepast met een normale microfoon, en aangepaste versterkers, die niet meer zo snel dienst weigerden, vanwege een veel te krap ingestelde beveiliging. De allereerste drive-in show bar was van hout, en in 4 segmenten aan elkaar geklikt.

Maar na een paar keer klikken, begon het geheel een beetje speling te vertonen, zodat de bovenkant minstens 40 cm heen en weer kon bewegen, wat op zich zelf wel een mooi effect was. En kraken natuurlijk. Er waren twee Telefunken P.U.'s met LIFT. (vreselijk), een merkwaardig mengpaneel van Telefunken, een microfoon, een een Telefunken M85 bandrecorder, om de jingles op af te draaien, en twee 100 Watt Telefunken versterkers

De eerste officiële Radio Veronica Drive-In Show was op Texel in Sarasani, een legendarische tent compleet met een balkon waar allemaal matrassen lagen, om even rustig bij te komen. Bij daglicht zag die tent er niet uit, wat een zooi, maar daar kwam met het vallen van de duisternis wel verandering in. Maar we lopen vooruit.
De DJ'S waren Jan van Veen en Willem van Kooten, ik dacht Jos Hogen en ik, en de chauffeur (weet ik ook niet meer precies).
Het was op het eiland Texel altijd een beetje spannender, je voelde je verder weg, een stukje buiten Nederland bijna. Dus daar kwamen we aan bij Sarasani, met een spiksplinter nieuwe Ford bestelbus met dubbele achterwielen, en het prachtige logo op beide zijkanten.
Iedereen naar ons kijken natuurlijk, en wij waren uiteraard ook behoorlijk trots, maar ook een beetje zenuwachtig, want de eerste proefvertoning bij Van Dijk was niet helemaal gladjes verlopen.
Maar goed, apparatuur opbouwen, (voorzichtig! Alles was nog nieuw) en dan testen.

Test... test... one, two, three... test, test... plaatje draaien... klonk goed hard (altijd in een lege tent, maar daar hadden we nog geen ervaring mee). En bij alle 8 de speakerzuilen luisteren of er geluid uitkwam. We hadden toen 4 grote zuilen op standaards en 4 kleine, ook op standaards. Ze waren onderling verbonden met de aansluitkabels, die vaak ergens overheen gespannen werden, of zelfs met een grote spijker schuin in de muur geramd. Werd niet altijd overal gewaardeerd, maar bij Sarasani maakte dat niet uit.

Het was wel in stereo, maar de meeste singles waren toen nog mono, dus dat kwam mooi uit..
In Sarasani was een hoog podium, met een groot goor gordijn ervoor. Net echt, dat wel. Toen eindelijk het grote moment daar was, en de show moest beginnen voor een volle bak, zal ik niet gauw vergeten wat er toen gebeurde.

Jan en Willem hadden lootjes getrokken, Willem verloor, dus moest als eerste beginnen. Het gordijn ging langzaam open, en daar stond Joost den Draaier tegenover een menigte met halfopen mond, allemaal te wachten wat er zou gaan gebeuren. Met een trillend vingertje probeerde Willem de naald op de plaat te krijgen, maar raakte vanwege de slechte lift, alleen maar het draaiende plateau. Ik dacht nog, daar gaan een paar speakers, maar nee, het viel mee, en heel moeizaam draaide Willem een aantal tophits. Er gebeurde in de zaal helemaal NIETS. Ze stonden daar maar te kijken, en ik zag Willem steeds zenuwachtiger worden. Maar na zo'n 20 minuten begon er een klein beetje beweging in te komen. De eerste pilsjes en borrels werden voor en achter het podium genuttigd, en dat scheelde. Op het moment dat er toch al behoorlijk gedanst werd, wilde Jan van Veen het wel wagen. Dat ging goed, en na weer een half uurtje, was de hele tent door het dolle heen. Omdat het podium zo hoog was, en er bijna niemand kon opklauteren, zeker de meisjes niet, zaten wij van de techniek op onze hurken om door het lawaai heen, proberen te verstaan wat voor plaat ze wilde horen. Bij een van deze pogingen, om haar te verstaan, en mijn allerliefste glimlach 'ja, die hebben' te roepen... scheurde ik uit mijn broek, en hoorde ik Jan van Veen heel snel reagerend aan de zaal vragen, wie er veiligheidspelden bij zich had.
Mijn broek werd voor het hele publiek, door verschillende dames weer aan elkaar gepind, zodat ik weer verder kon gaan met de belangrijke taken van die avond; drank halen, even voelen of de versterkers niet te heet werden, de arm van de P.U. weer recht buigen, naaldje verwisselen, plaatjes opzoeken, jingles klaarzetten, verzoekjes aannemen (voorzichtig, want bij iedere poging ging er een of twee veiligheidspelden los), checken of ze de aansluitsnoeren er niet uitgetrokken hadden, drank halen, enz.
Kortom, Sarasani was de eerste van een heel succesvolle reeks van de Veronica Drive-In Show, De show die vele imitaties heeft opgeleverd.

In het begin draaiden we veel in Noord en Zuid-Holland, en onder leiding van producer Dick Debois werden we steeds meer geboekt. Niet iedereen deed mee aan de show (wilde of mocht niet) maar voor de 'vaste jongens' werd het steeds leuker.
Het gebeurde in die begintijd vaak, dat bij aankomst bij de plaats van bestemming, de eigenaar en z'n familie ons stonden op te wachten. We moesten dan meeeten, en drinken, en het gebeurde dan ook wel eens dat we te laat begonnen met opbouwen, omdat het al snel te gezellig werd. "Aa joh, dan wachten ze gewoon toch wat langer, voor ze de zaal in mogen" stelde de eigenaar gerust, maar daar was Dick Debois die met de DJ's intussen dan al gearriveerd was, het niet helemaal mee eens.
Ook na het optreden, werden we vaak 'gedwongen' om nog een broodje of een kop soep te nuttigen aan grote tafel, weer met de hele familie natuurlijk. Nou, nog eentje voor onderweg, en dan mochten we, soms al aardig laat, uitgezwaaid door het halve dorp, terug naar Hilversum.

DE VERONICA DRIVE-IN SHOW

(wordt vervolgd)

Ad Bouman