historie 1971

1971 – “een turbulent jaar”

1971 zou een ongelofelijk turbulent jaar worden en wellicht het jaar waarin de eerste stap werd gezet tot het verdwijnen van Radio Veronica. De rampzalige bomaanslag op het schip van Radio Noordzee was daar waarschijnlijk debet aan.

Een stukje voorgeschiedenis. Op 24 september 1970 was RNI uit de lucht gegaan nadat de gebroeders Verweij een financiële deal van Fl. 1 miljoen € 454.000) hadden gesloten met de eigenaren van RNI (zie verhaal 1970).

pijl
Karel Prior
pijl
RNI test Engels
Daartoe had de Veronica directie een kapitein geplaatst op de MEBO II. Eind 1970 wilden de Zwitserse eigenaren de deal weer ongedaan maken door die Fl. 1 miljoen € 454.000) terug te betalen aan de directie van Veronica. Deze wilde daar niet op ingaan want een zwijgend RNI was een garantie dat de Nederlandse overheid Veronica ongemoeid zou laten, dus wilde de Verweij’s het contract niet ontbinden. Op 5 januari echter werd de kapitein op de MEBO II door de eigenaren van RNI van het schip via een list verwijderd en namen zij weer de controle over het schip. Inmiddels hadden de Zwitserse eigenaren contact met een dochter onderneming van de grootste muziekuitgeverij van Nederland, Strengholt-Basart in Naarden. Het was het plan om samen met hen de uitzendingen te hervatten. Met overdag in het Nederlands en ‘s avonds in het Engels. Op 28 januari werden de eerste testuitzendingen gehoord, aangekondigd door Karel Prior, een veteraan die z’n sporen bij de Hilversumse Omroepen al had verdiend, hij was overgestapt naar de nieuwe Nederlandse zeezender die zich Radio Noordzee noemde. Niet te verwarren met de Radio Noordzee die al in 1964 uitzond vanaf het REM eiland.

Tegelijkertijd lieten ook de Engelse d.j.’s zich niet onbetuigd.

Inmiddels was het ook duidelijk geworden dat de Nederlandstalige uitzendingen verzorgd zouden gaan worden door o.a. twee ex-d.j.’s van Radio Veronica, Joost de Draaijer en Jan van Veen. Ook Ferry Maat die in de Hilversumse discotheek Scarmouche werkte en niet onopgemerkt was gebleven ‘monsterde aan’ bij Radio Noordzee. De uitzendingen zouden van start gaan op 6 maart om 09.00 uur. Zie hier de aankondiging.

Voor die tijd voerde de directie van Radio Veronica nog een rechtzaak tegen de Zwitserse eigenaren van de MEBO II om de controle over het schip terug te krijgen, zoals blijkt uit een verslag in de Volkskrant van 17 februari.

pijl
Start RNI 6 maart 1971
Het maandblad Muziek Expres had een verslaggever naar het Veronica schip gestuurd en zijn verhaal verscheen in het januarinummer.
Ook publiceerde Muziek Express in januari weer de jaarlijkse populariteitspoll, hier over 1970.
advertentie krant brief krant krant
loep RNI advertentie loep Veronica - RNI transactie 1 loep Veronica - RNI transactie 2 loep aan boord januari 1971 loep ME poll over 1970


Op 1 januari maakte Dick Klees, die tijdens de jaarwisseling aan boord zat, een programma met de boordcollega’s die de beste wensen uitspraken voor 1971. Hij liet tijdens het programma een cassette meelopen, hier een fragment.

Hoe zag de programmering er in januari 1971 uit?

Op zondag 3 januari speelde zich een unieke gebeurtenis af! Rob Out doet koffietijd. Tineke ging nl. verhuizen en heeft daarvoor een weekje vrij gekregen.

audio
Dick Klees 1 januari 1971
Op 4 januari meld Lex dat het met de 3 in 1tjes in de Lex Harding Show voortaan anders gaat. Juul komt voor de mikrofoon om het te vertellen: Je kunt iedere maand één 3 in 1tje inzenden (er telt er tenminste maar één mee) en dan wordt het een wedstrijd, wie het beste 3 in 1tje van de maand maakt, die krijgt een prijs, ze wisten nog niet wat. De 3 in 1tjes worden bekeken op inhoud en originaliteit en of ’t goeie platen zijn. De jury bestaat uit de heren Klaas Vaak, Juul Geleick en Atze Veenstra. En iedereen waarvan z’n 3 in 1 werd uitgezonden kreeg een kaartje van Lex.

De tipparade van 9 januari werd aangevoerd door Lynn Anderson met Rose Garden. En zo zag de Top 40 eruit op 9 januari.
blad kaart tipparade top40
programmering 3 in 1 kaartje Lex tipparade 9 januari top 40 9 januari
audio
Chiel

Het kon op de gang bij de studio’s wel eens ‘rumoerig’ zijn. Ach ja, we waren allemaal jonge honden en er gebeurde altijd wel wat. Zo ook tijdens een voormontage van de tipparade door Chiel Montagne. Gedurende de montage was het dermate rumoerig dat Chiel de studio uitliep en vroeg......enfin, luister maar.

De Lex Hardingshow begon zoals gebruikelijk om twee uur. Het was een gewoonte geworden om in het begin een plaatfragment te laten horen dat later in het programma zou terug komen. Hier een stukje uit de Lex Hardingshow van 5 januari om 14.00 uur.

audio
lex Harding Show
Lex Harding
 

audio
Tom, Sytze en Ruud
Op 13 januari was er voor het eerst Fop Out in de Rob Out Show. Het Fop Out produktieteam bestond uit: Daniël Klijzing, Robbie Ombach, Will Luikinga en Sytze Gardenier. Deze keer twieptwiep ons gevederde vriendje en de kattenbakcentrale.

Henk van Dorp
maakte nadat “Help, er zit een olifant in de tram” in augustus 1970 was gestopt vanaf september 1970 een programma met de intrigerende naam “Ik weet het niet”. Het werd uitgezonden elke zondag tussen 24.00 en 02.00 uur . Op 31 januari zat er in “Ik weet het niet” een aardig item dat gemaakt werd door technicus Ruud Westbroek. Hij interviewde Tom Collins en technicus Sytze Gardenier en vroeg hen hoe hun dagindeling eruit zag.
foto
  loeptechnicus Ruud Westbroek


In het nu volgende fragment van 7 februari is het 6 minuten voor 02.00 uur en het is tegelijkertijd het laatste nachtprogramma van Henk. Zoals hij zegt; "de sport slokt teveel tijd op". En de dag erna zou ook op maandag een nieuw sportprogramma worden uitgezonden tussen 17.00 en 18.00 uur. Vaste medewerker van de “Olifant” en “Ik weet het niet” was Roland van Pareren, hij nam op die dag afscheid en Roland vertelt in een gesprek met Henk van Dorp over de afgelopen 3 jaar bij de Olifant en dit programma.
audio
Roland en Henk
foto
loep opmerkingen op de band

Bijna alle programma’s van Radio Veronica werden in de Hilversumse studio’s op band gezet. Op de binnenkant van de doos kon de technicus die het programma had opgenomen opmerkingen neerschrijven voor de technicus aan boord van de Norderney. Bijgaande afbeelding maakt dat duidelijk. Eerst zien we dat technicus Ruud Westbroek z’n ‘tijd was kwijtgeraakt’. Ad Bouman had een OGM opgenomen, maar de band jankte kennelijk volgens de technicus aan boord en technicus Juul Geleick had de Rob Out show opgenomen maar die was ook al te kort.

foto Op vrijdag 12 februari was in het programma Nachtklup van Will Luikinga de Amerikaanse muzikant Leon Russell te gast. Hij is een beroemde Amerikaanse sessiemuzikant, werkte met Frank Sinatra, schreef "Delta Lady" van Joe Cocker, werkte met de Stones, speelde met de Byrds, The Beach Boys en maakte zelf enkele prachtige LP's. Zonder Leon Russell waren een aantal Amerikaanse nummer 1 hits nooit tot stand gekomen!

Zie hier een foto met links de gewraakte piano en rechts het drumstel van technicus Sytze Gardenier.
foto
loep Leo Russel loep piano en drumstel
Will kreeg hem zo ver om op de oude en NIET gestemde piano die in de studio van Ad Bouman stond te gaan spelen! Legendarisch zijn z'n woorden aan het eind van dat spelen; "how about this piano, man?!". Hier het fragment.

Nadat Lex op 9 februari in het programma Mix van Herman Stok op Hilversum 3 was geweest bracht Herman een tegen bezoek op 5 maart bij Lex in de Lex Harding show. Hier een korte montage.
audio
Will en Leon
audio
Lex en Herman


krantenartikel krantenartikel krantenartikel
loep Telegraaf loep Amersfoortse courant loep Spreekbuis voorjaar 1971 audio
Lex praat met Klaas
audio
Nachtklup
En zo bleek dat er onder invloed van de teruglopende luistercijfers drastische maatregelen waren genomen die niet iedereen in het Veronica gebouw leuk vond. Gerard de Vries met name niet. Het programma Sliep uit dat hij samen met Tineke maakte was geen succes, qua luistercijfers niet en ook de samenwerking met Tineke haperde. Gerard kreeg het programma Nachtklup dat tussen 03.00 en 06.00 uur werd uitgezonden.

En natuurlijk deed Gerard het Country en Western programma op de vrijdagavond nog. Getuige een artikel in de Panorama was Gerard hier niet gelukkig mee. Het zou uiteindelijk de reden worden dat Gerard z’n blikveld buiten Veronica ging richten en hij per 1 augustus in dienst trad van de TROS radio. Het Country en Western programma zou worden over genomen door Karel van der Kemp.
krantenartikel krantenartikel krantenartikel krantenartikel
loep Gerard de Vries in Panorama mei 1971 loep deel 2 loep deel 3 loep Karel van der Kemp



audio
Drive-in spot Gerard
Om even bij Gerard te blijven, het was een zeldzaamheid dat hij een drive-in spot opnam, dat werd meestal door Lex, Klaas dan wel Tom Collins gedaan. Maar er is een klein stukje van de drive-in spot van 13 maart bewaard gebleven dat we hier laten horen.

Tineke kreeg in het nieuwe zendschema een programma dat haar naam zou dragen en waarin zij de door haar geliefde progressieve muziek kon draaien. In dat programma maakte Tineke een z.g. ‘verhaaltje voor het slapen gaan’, alledaagse zaken passeerden de revue. Zo ook op 3 april, een overdenking over ‘de lijn’. ( het is een z.g aircheck, dus je hoort de storing op de achtergrond van de Zwitserse zender Beromünster).
audio
Tinus de Lijn
Hier kun je een blik werpen op de programmeringen van maart en april 1971.

Het allerlaatste Klaas Vaak radiodrama werd uitgezonden op 13 maart en Klaas neemt afscheid niet zonder nog even op de nieuwe programmering te wijzen. (Op 1 oktober 1972 zou het weer terug keren)
programma programma foto
loep programmering
maart 1971
loep programmering
april 1971
loep Klaas Vaak pijl
Klaas
De bemanning van de Norderney werd normaal twee keer in de week afgelost en bevoorraad, op dinsdag en vrijdag. Zo ook dinsdag 23 maart. Nieuwslezer Freek Simon loste z’n collega Arend Langenberg af. Tevens werden de technici afgelost. Een stukje over de aflossing na het laatste nieuws van 20.00 uur.
artikel foto
audio
aflossing
loep start actie nierstichting loep poster nierstichting audio
Tom Collins Nierstichting

Op 3 april werd er weer een nieuwe actie t.b.v. de Nierstichting gestart. Ook werd er een mooie poster gedrukt t.b.v de actie.
Om 11.00 uur werd het startsein gegeven, met o.a. een toespraak van directeur Bull Verweij.

Concurrent Radio Noordzee maakte van haar top 50 een z.g. raambiljet en Rob Out vond dat ook Veronica niet kon achterblijven. De collega’s van Radio Noordzee stuurde zelfs elke week een exemplaar op naar Tineke: "Weliswaar naar ons oude adres, maar toch, we kregen hem". Veronica bracht voor het eerst een top 40 raambiljet uit in de week van 10 april.

poster poster
audio
toespraak Bull Verweij
loep raambiljet Top 50 loep raambiljet Top 40


audio
jingles
De nieuwe programmering werd door de luisteraar enthousiast ontvangen, dus het ging weer typisch op z’n “Veronicaan’s”, het maken van nieuwe jingles was er bij ingeschoten! Half april werd door Ad Bouman en Will Luikinga in de Blaricumse Soundpush studio met hulp van de ‘sistersPaay, en diverse Nederlandse popgroepen, een nieuw jinglepakket geproduceerd. Ze waren nog niet eens helemaal klaar maar toch lieten Ad en Rob in de Rob Out show van 28 april lieten er een paar horen. Jelle Boonstra van het jingle genootschap zet alles voor ons op een rij.
Behalve een voetbal elftal met Veronicaheren” was er ook een elftal met Veronicadames”. Zo speelde dat elftal op 29 april in Haastrecht getuige de spot van Tom Collins.
Een kijkje in de kleedkamer bij de dames.
Op 23 april peilde Stan Haag de kennis van het voetbal bij de dames, luister maar.

En natuurlijk organiseerde Veronica op 30 april weer een Oranjebal in Amsterdam o.l.v. Dick Dubois. Klaas en Rob Out maakten de spot.
audio
spot Tom Collins
artikel foto
audio
Stan Haag
loep Mieke, Akke, Aneke en Rita loep Dick Debois (†) audio
Oranjebal 1971
Zoals al eens eerder vermeld kreeg Radio Veronica veel bijzondere opnamen als eerste om een plaat te promoten. Zo kregen we eind april van de platenmaatschappij van de Rolling Stones een paar bandjes met daarop promo’s van o.a Mick Jagger t.b.v. de lp Sticky Fingers en algemene radio spots.
lp lp foto foto
loep spots Sticky Fingers loep Stones radio spots loep rally 14 mei 1971 loep rally team sticker audio
radio rally spots

In de nacht van 14 op 15 mei werd voor de 2e keer de Veronica rally gereden. De rally startte om 23.00 uur en de spots werden gemaakt door de geen rijbewijs hebbende Henk van Dorp. Er werd zelfs een speciale grote sticker gemaakt om op de auto te plakken.


poster
loep Jojanneke Claassen in de Veronica burelen

15 mei 1971 zou in de Veronica geschiedenis een hele grote zwarte bladzijde worden. Schrijver dezes zat met één van de zoons van Bull Verweij in het Amsterdamse Concertgebouw bij een concert van The Byrds. Naar huis rijdend hoorden wij op radio dat er een bom gegooid zou zijn naar de MEBO II. Wat ik me nog kan herinneren was dat we toch wel schrokken maar het tegelijkertijd een beetje “ver van ons bed” gebeurtenis vonden.
Thuis gekomen heb ik wel de REVOX bandrecorder gestart en het nodige opgenomen. De dag erna, zondag, bracht geen nader nieuws. Maar op maandag werd alras duidelijk dat er 3 “duikers” waren gearresteerd i.v.m hun aandeel in de bomaanslag. Al vrij snel daarna, maandag, werd dhr. Norbert Jurgens opgepakt. Later bleek dat hij degene was die namens de directie het contact had gelegd met de 3 voornoemde heren. De directie gaf in diverse interviews aan iedereen die het maar horen wilde te verstaan dat ze er niets mee te maken hadden. O.a. aan Jojanneke Claassen van het Parool. Het interview verscheen op 19 mei.

Op maandag de 17e druppelden er toch steeds meer berichten de studio in dat Veronica iets met de bomaanslag te maken zou hebben. Rob Out vroeg het de directie en steevast was het antwoord dat “we er niks mee te maken hadden”. Die dag heerste er een ongelofelijk onwezenlijke sfeer in de studio, er werden wel programma’s opgenomen maar moeilijk was het wel! Die maandag avond, de wekelijkse d.j. vergadering, t.b.v. de tipparade en alarmschijf, waren er veel collega’s aanwezig. Ook liepen er een paar journalisten en fotografen rond het Veronica gebouw. Ik weet nog goed dat toen besloten werd de gordijnen te sluiten. Vanwege de grote opkomst werd de vergadering niet op de kamer van Rob Out (boven) te houden maar beneden in het directiekantoor. Het was één van de ‘moeilijkste’ vergaderingen uit m’n leven. Alle grond zakte onder m’n voeten weg. Radio Veronica, m’n hobby en werk, was wellicht betrokken met een actie die eigenlijk niemand van de collega’s voor mogelijk had gehouden en ook zeer sterk veroordeelde! Er werd op een voorstel van Henk van Dorp getelefoneerd met de directie, Bull en Jaap Verweij. Dat bracht geen duidelijkheid. Ondertussen hingen er steeds meer kranten aan de telefoon die iedere keer meer informatie door gaven. Toen werd besloten de directie te verstaan te geven om naar de studio te komen. Zo geschiedde. Maar ook toen nog zei Jaap Verweij letterlijk; ”op de ogen van m’n kleinzoon, we hebben er niks mee te maken”.

Op dat moment namen we met toch de nodige argwaan genoegen met die uitspraak hoe vreemd die ook eigenlijk was. Maar niet voor lang .............
Wij, de d.j.’s en technici, maakten de directie met veel verbaal geweld duidelijk dat als ze er niks mee te maken hadden ze dat maar publiekelijk moesten bevestigen d.m.v. een telex aan het ANP. En zo geschiedde. Bij een weigering had de directie een groot probleem, we zouden dan met z’n allen ontslag nemen!

poster artikel foto poster
loep in opstand loep AVRO's Televisier loep Het Vrije Volk loep Algemeen Dagblad

En aardig verslag van de vergadering is te lezen in het boek dat Rob Out in 1975 schreef, "Veronica, een jaar later" (p. 117-120). Ook het recente boek van Auke Kok, “Dit was Veronica” (p. 161-173) (uitgeverij Thomas Rap 2007) geeft een goede weergave van de gebeurtenissen.


Op 18 mei gaf Bull Verweij een interview aan AVRO’s Televizier waarin hij toegaf de duikers via Norbert Jurgens geld gegeven te hebben om de MEBO II binnen de territoriale wateren te brengen. Maar hij zei nooit opdracht te hebben geven om “dit geweld te gebruiken”. Lees Het Vrije Volk van 18 mei.
Later zouden de duikers bevestigen dat het hun eigen plan was, zoals het Algemeen Dagblad op 19 mei schreef.
Uiteindelijk resulteerde de gehele affaire erin dat de “ondergang” van de zeezenders in Nederland in gang werd gezet! In september kwamen Bull Verweij, Norbert Jurgens en de drie duikers voor de rechter, de eigenaren van Radio Noordzee vroegen clementie, dan wel de aanklacht te laten vervallen. De officier van justitie eiste voor Verweij en Jurgens een jaar gevangenis straf.

En uiteindelijk werden Verweij en Jurgens ook veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf met aftrek van voorarrest wegens medeplichtigheid aan zeeroof.
audio
gevangenisstraf
Op 17 mei beleefde de ABTT (de AdjeBoumanTopTien) z’n 50ste aflevering. Hoewel al in 1967 begonnen werd ging dus vandaag de 50ste de lucht in (meer over de ABTT elders op deze website). Lex Harding doet verslag op maandagavond de 17e mei.

Het Veronica personeel vond dat er in de weken na de noodlottige aanslag op de MEBO II wel een soort “charme offensief” opgestart moest worden en Rob Out bedacht een “open brief” aan de Nederlanders. De originele telex die hij verstuurde kunnen we hier lezen. Vele kranten maakten daar een bericht van zoals de Telegraaf op 27 mei.
audio
50ste ABBT
poster artikel foto foto poster
loep 1 jaar straf loep Noordzee vraagt milde straf loep tlx Rob Out 1 loeptlx Rob Out 2 loep Telegraaf
audio
Beromünster
Dat het tijd werd dat Veronica een andere golflengte zou gaan gebruiken is goed te horen in het volgende fragment, een opname van 17 mei om 23.00 uur op 192 mtr. (1562 kHz). De opname werd gemaakt in Hilversum. Duidelijk is de spraak van de zender Beromünster (Zwitserland) te horen.

Als hoofdtechnicus José van Groningen niet aan boord was, waren er bij toerbeurt twee andere zendertechnici verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van alle elektronica aan boord van de Norderney, dat waren Jan van Bers en Ed Terpstra. Er werd ook wel eens een serieus spel gespeeld aan boord. Hier technici Jaap Borst en Jan van Bers die aan het schaken zijn.

De mannen aan boord maakten ook wel eens een leuke jingle. Die werd dan gebruikt als ze weer afgelost werden. Cees Manintveld maakte er één samen met technicus Jaap Borst. Ze noemden de jingle “we gaan van boord”. Hier de originele band en de complete jingle. Hij komt overigens uit een opname die ruim 6 minuten duurde. We zullen de volledige versie t.z.t. op onze ledenpagina laten horen.
audio
We gaan van boord
krantenartikel krantenartikel krantenartikel krantenartikel
loep Ed Terpstra loep Jan van Bers loep Jaap Borst en Jan van Bers loep We gaan van boord-band


audio
Top 100 aller tijden
audio
Lex met de Top 100
audio
Lex met de Top 40
audio
Emmerson, Lake& Palmer
audio
Rob Out en Tom Collins
Lex Harding fotografeerde vanaf de Ger Anna een zeilboot die meedeed met de race.

In juni werd er bij Tineke thuis, ze woonde in Eemdijk (gem. Bunschoten-Spakenburg), een complete studio opgebouwd. Dat was nodig omdat Tineke vanwege een ontsteking aan haar voet weinig mobiel was. Het eerste programma dat werd uitgezonden en dat was opgenomen in ‘studio Eemdijk’ was dat van 18 juni 1971. Hier een compilatie.

De originele band van het eerste programma dat werd opgenomen in “studio Eemdijk 193”.
poster
loep Zeilrace gezien vanaf de Ger Anna
poster poster
audio
Studio Eemdijk
loep Tineke in Studio Eemdijk loep Band Studio Eemdijk audio
promo spot Lex Harding
audio
Promo spot Will Luikinga
poster
loep Naarden afgelast
Op 26 juni zou er een popconcert gehouden worden georganiseerd door Radio Veronica. Hier twee spots. Eén door Lex Harding en één door Will Luikinga. Maar door de gebeurtenissen i.v.m. de bomaanslag werd besloten het festival af te gelasten.



Het ontging iedereen door de gebeurtenissen van de afgelopen tijd bijna, maar op 27 juni diende het kabinet de Jong de beruchte “zeezender wetjes” in bij de tweede kamer.

De verschillende omroepen in Hilversum stonden volgens een krant te ‘juichen’ dat het eindelijk zover was.
krantenartikel
loep wet ingediend
krantenartikel krantenartikel krantenartikel poster
loep Hilversum juicht loep het is welletjes loep storing door RNI loep storing Noordzee
krantenartikel
loep brief
Bul Verweij 1
Veronica directeur Bull Verweij zat als gevolg van z’n betrokkenheid bij de bomaanslag op het schip van Radio Noordzee voorlopig geïnterneerd in het huis van bewaring te Utrecht. Hij had op 30 juni een ‘feestavond’ georganiseerd met de drive in show en een aantal artiesten w.o. Ronnie Tober en de Kermisklanten. Tijdens het in en uitladen van de kisten met apparatuur werden de kasten nauwgezet door de bewaking gecontroleerd! Maar de meegesmokkelde drank werd niet gevonden. De avond was een succes! Vanuit de Utrechtse gevangenis kwam een uitgebreide correspondentie op gang tussen Bull Verweij en het personeel. Ook mocht het personeel hem bezoeken. Hier een brief van Oom Bull aan het personeel.
krantenartikel
loep brief
Bul Verweij 2

Begin juli betrad de oudste van de broers Dirk Verweij, weer de Veronica studio om samen met Jaap Verweij de directie weer op zich te nemen. Het was weer even wennen, “wat zou hij gaan doen?”. Tenslotte was hij het jaar daarvoor met onenigheid uit de directie gestapt (zie 1970). Dirk Verweij besloot ook een z.g. ‘raad van advies’ in het leven te roepen. Het volgende memo werd daartoe onder het personeel verspreid.

Ondertussen had het personeel besloten om collectief lid te worden van een vakbond, met het oog op de toekomst. Een aantal mensen was al lid, maar het overgrote deel niet. De cultuur bij Veronica was dusdanig dat de meeste mensen dachten een vakbond nooit nodig te hebben (achteraf in 2007 kunnen we stellen dat het vakbondslidmaatschap ons in die tijd niets heeft opgeleverd). Er werd contact gezocht met de bedrijfsgroep RTV van de algemene bond Mercurius. Het was een onderdeel van de NVV vakcentrale. De meeste omroepmensen in Hilversum waren daar lid van. Saillant detail, in Mercurius waren actief Jan Nagel, VARA medewerker en 1ste kamerlid voor de PVDA en nog een prominent VARA medewerker, Wim Bosboom. Maar voordat die stap gezet werd besloten we een ‘vereniging van Veronica medewerkers’ op te richten, dat gebeurde op 2 juli. Het voorlopige bestuur bestond uit José van Groningen - hoofdzendertechnicus, Lies Timmermans - secretaresse van Oom Bull, Juul Geleick - programmatechnicus. Rob Out werd de voorlopige voorzitter. krantenartikel
loep memo
krantenartikel krantenartikel krantenartikel poster
loep lidmaatschap Vereniging Veronic loep perscommunique personeel Veronica loep communique Mercurius loep vereniging medewerkers



krantenartikel krantenartikel krantenartikel krantenartikel
loep verslag Vereniging 1 loepverslag Vereniging 2 loepverslag Vereniging 3 loepverslag Vereniging 4
krantenartikel Rob Out vergaarde het meeste aantal stemmen om tot voorzitter gekozen te worden, eigenlijk niet zo vreemd toen omdat hij toch al verantwoordelijk was voor de meeste activiteiten het personeel aangaande. Hier de stem verhouding op een papiertje dat ik in m’n archief aantrof.

Oom Bull Verweij noemde mij (Juul Geleick) altijd z’n ‘staatssecretaris', vanwege het feit dat ik alle correspondentie bijhield inzake de luisterrapporten en met onze Belgische adviseur Frederic van Duerm. Nog een interessant briefje van Bull Verweij, nu aan mij, uit de gevangenis in Utrecht. Het dateert van 29 augustus.
krantenartikel
loep stem verhouding loep brief oom Bul Verweij aan Juul Geleickl
Bull schrijft daar over “interessante opnamen”. Ik had in die periode wel eens een paar telex opnamen gemaakt die waarschijnlijk kwamen vanaf de MEBO II. Dat kon ik doen omdat ik als zendamateur de beschikking had over een telex machine thuis.
Dat verhaal had ik verteld aan Bull. Wie schetst mijn verbazing dat enige weken later ik bezoek kreeg van enkele “heren” die van de BVD bleken te zijn. En zij mij vroegen of ik nog opnamen (telexpapier) had.
Het bezoek was van korte duur, want die papieren had ik niet meer ...... ze waren niet interessant!

Later, vele jaren later, raakte ik bevriend met Frans de Feber (hij was inmiddels net als ik zendamateur met de roepletters PA2RNI !!!), hij was zendertechnicus a/b van de MEBO en heb toen van hem het “echte” verhaal gehoord. Gewoon via de amateur-banden telex signalen uitzenden die in Zurich werden opgevangen. De Zwitserse eigenaren waren immers ook zendamateur zodat het voor de hand lag om daar de amateur-banden voor te gebruiken.



audio
Tom Collins
De actie “Veronica blijft als U dat wilt” ging gepaard met een groot aantal speciaal gemaakte spots.

Er werd soms handig ingespeeld op het sentiment van de luisteraar, luister maar naar deze spot gemaakt door Klaas Vaak die appelleert aan het verdwijnen van Radio Londen in 1967.
audio
Klaas Vaak

De actie ontstond heel erg snel, zoals gebruikelijk bij Veronica, zonder vergaderingen. De uiteindelijke leus werd door Lodewijk die bij de Top 40 drukkerij van Dam werkte in een brainstorm sessie met Rob Out bedacht. Rob had bedacht dat er kaarten gedrukt moesten worden waarop mensen hun steun konden betuigen aan Radio Veronica. Want dat er een actie moest komen om de sympathie weer terug te krijgen dan wel te behouden bij mensen was volstrekt duidelijk! Er werden in eerste instantie een half miljoen gele antwoord kaarten gedrukt.

Natuurlijk gaat een goeie actie gepaard met stickers, hier enkele voorbeelden. Er werden er in eerste instantie 250.000 gedrukt.

krantenartikel krantenartikel krantenartikel
loep de beroemde gele kaart loep sticker loep sticker
Ook de pers moest worden geïnformeerd over de actie “Veronica blijft als U dat wilt” Dat gebeurde op de bekende “Out manier”, via de telex werd er op vrijdag 30 juli om 15.00 uur een lang persbericht naar de kranten verzonden. Hier de originele telex van destijds, die op een aantal punten afwijkt van het door Out geciteerde persbericht in het latere Veronica blad dat in september zou verschijnen. In het persbericht al een vage verwijzing naar de “top 40 die wordt uitgebreid tot zo’n 48 pagina’s en voorzien van hitlijsten”. De eerste aankondiging van een blad was een feit.
krantenartikel krantenartikel krantenartikel
loep Veronica blijft als U dat wilt 1 loep Veronica blijft als U dat wilt 2 loep Veronica blijft als U dat wilt 3 audio
Veronica blijft als U dat wilt
De actie “Veronica blijft als U dat wilt” werd gestart op 31 juli om 10.uur.

Er werden speciale dames ingehuurd om de actie te ondersteunen en zelfs muren werden ‘beschilderd’ met leuzen. Ook een vliegtuig nam deel aan “Veronica blijft als u dat wilt”.
Zelfs aan boord van de Norderney kwamen de dames in het kader van de actie.
krantenartikel krantenartikel krantenartikel krantenartikel
loep blijft als U dat wilt loep Veronica moet en zal blijven loep op de Norderney loep op de Norderney


krantenartikel krantenartikel krantenartikel poster
loep Veronica blijft tieshirts loep Jos Bakker (†) loep Han Vastenburg en Akke Woudstra loep Telegraaf
De kranten lieten zich ook niet onbetuigd, zoals hier de Telegraaf van 31 juli en Het Binnenhof van 2 augustus.

Op 1 augustus werd er ter ondersteuning van de actie live uitgezonden vanaf de Norderney. En er werd een vliegtuigje ingehuurd met een sleep. Hier een foto die technicus Ruud Doets maakte aan boord van de Norderney.
krantenartikel krantenartikel krantenartikel poster
loep Het Binnenhof loep vliegtuig gezien vanaf de Norderney loep vlnr: Ruud Doets, Ad Bouman, Rob Out,
José van Groningen live aan boord
loep Juul live aan boord
Schrijver dezes was ook aan boord en deed dan afwisselend met de boordtechnici de techniek van de live uitzendingen. En het was reuze gezellig aan dek als je tenminste niet “benedendeks” in de studio aan het werk was.

Op 2 augustus blijkt dat er inmiddels zo’n 1 miljoen gele kaarten zijn aangevraagd. En er zijn zo’n 53 uur na de start van de actie 120.000 kaarten retour gestuurd. Ook op diezelfde dag werd er in de Blaricumse Soundpush studio opnamen gemaakt, voor de single ‘Veronica’ van ‘Veronica’. De single was bedoeld als ondersteuning van de actie “Veronica blijft”. De titel; “Veronica” door Veronica. Het idee voor deze plaat ontstond tijdens de zondagmiddag live uitzending ‘Sangria’. Op de Duitse hit ‘Monica’ van Ulli Martin, werd spontaan de tekst ‘U moet wat doen, ‘t is voor Veronica’ meegebruld. Na vele pogingen lukte het midden in de nacht niet meer om de solozang op de band te zetten. De volgende morgen, toen ‘de zangers’ weer een beetje bij de mensen waren, werd een nieuwe poging gedaan in Veronica studio 2, met de ‘s nachts gemaakte orkestband. De tekst werd geschreven door Stan Haag. Hier een tweetal foto’s die tijdens de opname gemaakt werden.
krantenartikel krantenartikel krantenartikel
loep aan dek met oa
Freek Simon en Tom Collins
loep opname 'U moet wat doen' loep opname 'U moet wat doen' audio
Veronica


krantenartikel
loep salaris 1971
De mensen bij Veronica verdienden een uitstekend salaris voor die tijd. Het was een commerciële zender en het personeel profiteerde daar ook van. De gebroeders Verweij betaalden prima salarissen. Er werd keurig belasting over betaald. Zie hier de salarisstrook van mij over de maand juli 1971.
audio
Sangria

In juli werd op zondagmiddagen ook nog steeds het live programma “Sangria” uitgezonden. Hier een fragment met Rob Out uit het live programma van 11 juli.

Inmiddels was het eind augustus duidelijk dat er al 1 miljoen gele kaarten binnen waren. Daartoe werd er in de top 40 een bedankje afgedrukt.
Het jaar 1971 was ook het ‘geboortejaar” van het Veronica blad. Niemand kon bevroeden dat het later zou uitgroeien tot het grootste omroepblad van Nederland. Maar het opstarten van het blad ging niet zo maar. Rob Out legt uit hoe zo iets in de beste Veronica traditie tot stand kwam in een programma van Will Luikinga op 5 september. En het z.g. ‘nulnummer’ (zonder datum) verscheen in de eerste week van september met een mooie foto van de Norderney op de cover.

poster krantenartikel krantenartikel
loep bedankje loep advertentie Veronica blad loep het "0" nummer
Veronica blad
audio
uitleg Rob Out
Diverse dj ’s maakten een promo voor het blad, deze zijn van Will Luikinga en Tom Collins.

Henk Terlingen was een regelmatig terugkerende gast in het sportprogramma van Henk van Dorp. Hij deed daar vaak imitaties van bekende mensen. Legendarisch is z’n imitatie van VVD politicus Molly Geertsema als voorzitter van het comité “rechtsaf ‘72”. Maar in het sportprogramma van 9 september imiteerde Henk Terlingen Wim Kan, die baalt van Sportief zijn….. als concurrentie voor Willem Duys ("Het gilt door de straten").

Veronica was ook de zender die als één van de eerste in Nederland programma’s uitzond voor de z.g. “gastarbeiders”. Dat gebeurde o.a. in het Grieks, Spaans en Italiaans. Hier een fragment van het Italiaanse programma van 29 september door Mimo.

Dat het bij de opname van de drive-in spot niet altijd goed gaat bewijst het volgende spotje. Het was de drive in spot voor 6 oktober. Drive in spot met Klaas Vaak, aan het eind willen ze een London-Quadro promo draaien, de cart slipt en bromt en Vaak schiet in de lach – en toch werd het gewoon uitgezonden. De drive in ging overigens naar Dronten in de Meerpaal.
audio
Will Luikinga
audio
Tom Collins
audio
Henk Terlingen
audio
Mimo
audio
Drive-in spot


krantenartikel krantenartikel krantenartikel
loep brief collega’s RNI loep foto © Hans Hogendoorn loep Will Luikinga's Veronica woordenboek audio
Lex en Ad
Eind september verscheen er weer een luisteronderzoek, dat was gehouden in augustus door NSS (Ned. Stichting voor de Statistiek).

En zoals zo vaak, iedereen haalde er z’n ‘voordeel’ uit, zo ook Veronica als blijkt uit een artikel in de Posthoorn van 21 oktober.

Zo af en toe werden er in de Veronica studio’s zelf opnamen gemaakt t.b.v. een jingle. In het programma van Tineke op 6 november liet zij zo’n product horen met enige uitleg.
krantenartikel krantenartikel krantenartikel
loep luisteronderzoek NSS sept. 1971 loep luisteronderzoek NSS sept. 1971 loep De Posthoorn audio
Tineke jingle
krantenartikel Een trieste gebeurtenis deed zich voor op 14 november, Daniél Klijzing was onderweg voor het sportprogramma van Henk van Dorp maar kreeg op het station van Hilversum een hersenbloeding. Henk maakte daar melding van het sportprogramma op maandag 15 november. Daniél werd opgenomen in het ziekenhuis te Utrecht waar hij op 6 februari 1972 zou overlijden.
loep Daniél Klijzing audio
Henk van Dorp



audio
Verzoekplaten

Op 20 november werd de actie “zwembad voor Eemeroord” gestart. Eemeroord was een instelling voor geestelijk en lichamelijk gehandicapten in Baarn. Tineke was in contact gekomen met een dokter die haar vertelde dat een grote wens van de instelling een zwembad is, maar dat het heel moeilijk was om aan het geld te komen. Tineke maakte iedereen bij Veronica warm voor een idee om een actie te starten, “zwembad voor Eemeroord”. Op 20 november was het zover, de aftrap werd verricht door Chiel Montagne en Tineke. In dit eerste uur wordt 651 gulden (€ 295) opgehaald. Na de start van de actie was er dagelijks tussen twaalf en één een programma voor verzoekplaten (voor elke plaat moest een rijksdaalder worden betaald).

audio
Goud van Out
Ook verscheen er een lp met de naam “Goud van Out”, de spot werd gemaakt door Tom Collins. De opbrengst was bestemd voor het zwembad in Eemeroord.
krantenartikel Op 16 december stond er in de Telegraaf dat het beoogde bedrag van Fl. 400.000 (€ 180.000) nog niet bereikt was. Er werd daarom nog een eindspurt ingezet.

En zo had Henk van Dorp op 6 december mevr. Smits uit Capelle a/d IJssel aan de telefoon die een plaat aanvroeg t.b.v. de Nierstichting. Ze vroeg aan Henk met wie spreek ik eigenlijk? En toen Henk zei; ”met Henk van Dorp”, bleek dat Henk dat hij toch minder bekend was als hij dacht. Luister maar.
audio
Henk van Dorp
loep Telegraaf
krantenartikel 26 december was er een uitwisselingsprogramma met een Canadees radio station, CHIN, in Toronto. In dat programma stuurden Nederlandse emigranten Kerst wensen naar hun familie in Nederland. De groeten waren tijdens de sinterklaasviering op 4 december in Toronto opgenomen (waar 90.000 Nederlanders wonen). De d.j. in Toronto was Ren Groot. Terug in Nederland een paar jaar later werd hij de "President of Top Format Productions BV", met typische DJ-adictie, hypestem en net een beetje te snelle presentatie. Top Format werd later de grootste radio jingle producent in de Benelux. In Nederland werden er nog wat reclames (o.a. Berdie) tussen geplakt. Een impressie.
audio
Ren Groot
loep CHIN sticker
krantenartikel

Het afgelopen jaar werd de nieuwe uitzenddag ‘s morgens om 06.00 uur op diverse manieren begonnen. Hier een collage, het orgel van Jimmy Smith was altijd present, maar ook de groep Zen en the Sandy Coast werden gebruikt. We horen ook Tom Collins die een tweetalige ‘station i.d.’ ten beste geeft. En tot slot boordtechnicus Jaap Borst die het in het Engels nog een keer overdoet.

1971 was ook het jaar dat Lex Harding in het huwelijk trad, dat was op 8 december. De huwelijksaankondiging van Lex Harding, zoals toegezonden aan 100 bruiloftsgasten was geperst op een single met het label "Ping records" ("dit is een programma van Lex Harding"). Op de hoes staat het bruidspaar van achteren gefotografeerd met een heleboel haar. Op het label stond nummer: "Ping 1a" (de achterkant van de single was leeg), ingeleid door Henk van Dorp, na een klop op de deur. Met muziek van Frank Zappa, The Collectors en The Shangri Las. Engineer: Sietze, co-engineer: Juul. Iedereen krijgt de uitnodiging voor de huwelijksvoltrekking in Naarden en feest in de Jonge Graef van Buren in Hilversum.

audio
Zender openingen
loep The Step hoes
audio
Klaas Vaak

De drive in show kwam tijdens de kerst naar Noordwijk aan Zee en Amsterdam. Klaas Vaak maakte een speciale spot.

Op kerstavond maakten Stan Haag en Gaston Huijsmans (Pierre van Ostade) samen een programma.

En zo zijn we aangeland aan het eind van een turbulent jaar, maar om aan te tonen dat het personeel van Radio Noordzee en Veronica prima met elkaar konden opschieten hier twee foto’s van de bezoeken die in latere jaren over en weer gebracht werden. Er werd dan heen en weer gependeld met een sloep.

audio
Stan en Gaston
krantenartikel krantenartikel krantenartikel krantenartikel
loep op bezoek bij RNI, vlnr.
Hans van Velzen, Rein Ruitenbeek,
Leo van der Goot (RNI)
loep RNI bij Veronica.
In het midden Arend Langenberg,
Leo van der Goot. Rechts Hans ten Hoge
(Hans Hogendoorn)
loep jaaroverzicht loepnieuwjaarskaart
We besluiten met een ‘jaaroverzicht’ van 1971 dat één van de aandeelhouders van Veronica maakte. Erg interessant is hierbij dat we kunnen lezen dat tijdens een korte strafonderbreking van Bull Verweij op 15 november er kennelijk een delegatie van de VVD bij hem thuis geweest is! Dit was tijdens de periode dat Bull enkele dagen “vrij” had gekregen van z’n detentie i.v.m. een aandeelhouders vergadering.


Noot:
Mijn speciale dank gaat uit naar Sanne Benjamin, zij stelde haar dagboeken en cassettes, die ze als middelbare scholier maakte, ter beschikking zodat ik bijna van uur tot uur de Veronica gebeurtenissen dit jaar kon reconstrueren.

Ook dank aan RNI collega Hans Hogendoorn, hij heeft z’n licht laten schijnen over m’n beschrijving van het “bom incident”.

© Stichting Norderney - Juul Geleick,
november 2007




Lees verder in het volgende deel: 1972