lex harding

Bull Verweij over Lex Harding: "deze redt het wel"

door Lex Harding

Ik ben in oktober 1967 bij Radio Veronica aangenomen als nieuwslezer. In januari van dat jaar was ik begonnen als "gastheer" bij Radio Dolfijn onder mijn eigen naam Lodewijk den Hengst. Na een paar weken werd Radio Dolfijn omgevormd in Radio 227 met uitzendingen op zowel Engeland als Nederland (het zendschip de LAISSEZ FAIRE lag voor de Engelse kust).

Lex Harding leest het nieuws.
Links hoofdtechnicus José van Groningen
(† 2001).

Programmaleider Tony Windsor vond dat ik als disc jockey een andere naam moest hebben en dat werd Lex Harding, met dezelfde initialen als mijn echte naam. Lex haalde ik uit een advertentie in de krant, waarin werd aangekondigd dat het sigarettenmerk Lexington werd omgedoopt in Lex 25. Harding werd er door Tony Windsor aan toe gevoegd. Een sterke naam, vond hij. Later bleek dat Harding een van de meest corrupte presidenten van de USA is geweest. Een kniesoor die daar op let.

Na het verdwijnen van Radio 227 ten gevolge van het aannemen in Engeland van de Marine Offences Act in augustus 1967, heb ik herhaaldelijk gesolliciteerd bij Radio Veronica en werd evenzovele malen afgewezen. Totdat in september mijn vriend en ex-Dolfijn collega Jos van Vliet besloot weg te gaan bij Veronica en aan Willem van Kooten suggereerde dat ik een goede opvolger zou zijn. Ik werd uitgenodigd, voorgesteld aan Bull Verwey en kon een week later op de Norderney aan de slag als nieuwslezer.

Een mooi moment voor mij was toen Bull aan Willem vroeg hoe lang mijn proeftijd moest zijn, Willem antwoordde: "Dat is niet nodig, want deze redt het wel".

Lex Harding november 2001