historie 1964

Eind december 1963 komt Muziek Express weer met de populariteits verkiezingen over het jaar 1963 en daar staat Joost de Draaijer weer op nummer 1! Gevolgd door Jos Brink (AVRO) en Herman Stok (VARA).

Bij de radioprogramma's staat 'Veronica's teenager muziek express' op de eerste plaats gevolgd door 'Tussen 10+ en 20-' (AVRO) en 'Tijd voor teenagers' (VARA) beiden op de eerste plaats.

In februari 1964 start Chiel Montagne, ware naam Bert van Rheenen, bij Veronica. Chiel is verre familie van de directieleden van Veronica en had al radio-ervaring opgedaan in o.a. hoorspelen bij de KRO.

Hij speelde in een hoorspelstrip, 'Suske en Wiske', die elke doordeweekse ochtend om 07.30 uur werd uitgezonden bij de KRO de rol van Suske. Dat werd later ook z'n bijnaam bij Veronica; 'Suske'.

foto
loep
Ruud Westbroek (L) en
Chiel Montagne in studio 1
 
Op 15 februari vertrekt programmaleider Tony Vos. Hij werd platenproducer bij platenmaatschappij Phonogram.

Tony zou later verantwoordelijk worden voor talloze Nederpop hits w.o. die van Boudewijn de Groot, Cuby & The Blizzards, Rob Hoeke, Ria Valk e.v.a

Tony werd opgevolgd door Hans Oosterhof (Suhandi). Hans Oosterhof was al radiomaker in Nederlands Indié en Nieuw Guinea.

Suhandi wilde van Veronica een 'echt radiostation' maken en was een radiomaker van 'de oude stempel'. Hij ging kinderprogramma's maken en programma's voor en over mensen uit Indonesië. Daartoe kwam er in maart al een programma met de naam 'Musik disinara sang suraya'.

Ook bedacht Suhandi dat Veronica kinderprogramma's moest gaan uitzenden. In de maand april treffen we 'Veronica's programma voor de jeugd' aan, waarin opgenomen 'Pietje vitamine' een creatie van Suhandi die hij maakte met behulp van het op dubbele snelheid afdraaien van z'n eigen stem.

Later zou blijken dat die programma's verre van succesvol zouden zijn.
Tijdens de
opname van
'Uit de koers',
vlnr: Tineke,
Tony Vos en
Joost de Draaijer

loep
Chiel Montagne

Station ID Suhandi

Pietje Vitamine



Inmiddels waren er nog steeds bekende Nederlanders via Veronica te horen. Volgens een krantenbericht zou Pia Beck beginnen op 4 maart en ze presenteerde het programma 'Echt Amerikaans'. Hoewel het in de programmering van maart nog niet terug te vinden is.

27 maart, Goede Vrijdag, zou de start betekenen van Radio Caroline voor de Engelse kust.

Luister naar Ronan O'Rahilly, de oprichter van Caroline, hij verteld waarom hij tot oprichting besloot en hoe hij aan de naam Caroline kwam.

Ronan O'Rahilly
© TROS radio

Pia Beck
bij Radio Veronica

Op 28 maart om 12.00 begint Caroline officieel, Simon Dee sprak de historische woorden; 'This is radio Caroline on 199, your all day music station' gevolgd door de eerste plaat; 'Not fade away' van The Rolling Stones (en niet zoals veel publicaties vermelden 'Can't buy me love' van The Beatles (bron: POP went the pirates – Keith Skues)).

Radio Caroline zou gevolgd worden door een hele reeks zeezenders voor de Engelse kust.

In maart kwam technicus André de Vries uit Groningen bij Veronica werken.

Audiomontage Uk stations

Caroline voor de Engelse kust

Op 1 april 1964 wordt het Veronica schip 'overvallen' door Nederlandse artiesten waaronder Willy Alberti, Rob de Nijs, Johnny Lion en Anneke Gronlöh. Er wordt ook nog vanaf het schip uitgezonden. De 'overval' op het Veronica schip haalt bijna alle kranten.

Naar aanleiding van de 1 april overval worden er een paar Hilversumse omroepmedewerkers die betrokken waren geschorst. Want het was nu eenmaal 'verboden' medewerking te verlenen aan uitzendingen van de 'piraat' Veronica.

Na afloop zetten alle artiesten die aan de "kaping" hadden mee gedaan hun handtekeing in het logboek van de Veronica.
loep
1 april schorsing

1 april grap artiesten
foto
loep
handtekeningen


Met ingang van 4 april kwam er in het weekend op zaterdagavonden een nieuw programma met de naam; 'Weekend suprises' . De presentatie was van Chiel Montagne en Suhandi.

Het programma zou een lang leven hebben. In 1967 was het er nog!


Weekend Surprises


Welzijnszorg
Er ontstond nog veel meer commotie in april 1964 rondom Veronica. Willem van Kooten deed in militaire dienst werkzaamheden voor de Welzijnszorg en zo kwam het dat diezelfde Welzijnszorg besloot om muziekprogramma's te laten opnemen in de Veronica studio's. Die programma's werden o.a. in de kantine en bioscoop van het leger afgedraaid. De presentatie werd gedaan door Tineke, Joost en Harmen Siezen. Nadat dagblad De Telegraaf daarvan melding maakte ontstond er de nodige ophef bij de legertop, 'want zakendoen met een illegale zender, dat kon niet'. De samenwerking werd op last van hogerhand onmiddellijk verbroken! Hier een paar krantenberichten over de zaak.

Een paar opnamen van de Welzijnszorg programma's zijn bewaard gebleven, hier een kleine montage.







Wat veel mensen niet weten is dat Stan Haag al in 1963 en 1964 te horen was via Radio Veronica.

Zo presenteerde hij gedurende de maand april in 1964 iedere zondagochtend tussen 11.00 – 11.15 uur een sponsor kwartiertje met de naam 'ASPRONOUT'. Dat ging natuurlijk over aspirine. Hier een fragment uit de uitzending van 19 april 1964.


Aspro Stan




Fragment uit JMHW van 31 juli 1964
Eind mei, de 28ste om precies te zijn, zwaaide Willem van Kooten af uit militaire dienst en in juni wordt Willem programmaleider bij Veronica. Hij vervangt Hans Oosterhof (Suhandi) die naar Curacao vertrekt. Ondertussen was Joost al geruime tijd bezig om op vrijdagavond in JMHW (Joost Mag Het Weten) z'n z.g. Voorlopig Nederlands Platenelftal te draaien. Het zou uiteindelijk de voorloper worden van de Nederlandse Top 40.

Tijdens de militaire diensttijd leerde Willem van Kooten een andere jongeman kennen, Jan van Veen. Nadat ook Jan uit dienst kwam ging hij Willem diverse keren opzoeken daar in de Veronica studio op de Hilversumse zeedijk. Dat resulteerde in een baantje als dj op 1 september 1964. Eén van de eerste programma's die Jan mocht doen was 'Gouden discotheek'.



Joost de
Draaijer


Al in 1963 werden er plannen gesmeed om vanaf een boorplatform TV en Radio uitzendingen te verzorgen. Testuitzendingen van Radio Noordzee werden al gehoord op 19 juli en op 29 juli kwam de radiozender vanaf het REM (Reclame Exploitatie Maatschappij) eiland in de lucht, met de naam Radio Noordzee.

Half augustus kwam TV Noordzee in de lucht. En direct waren de programma's een succes. Zo zelfs dat politiek Den Haag op z'n achterste benen stond. Men ontwierp een speciale wet om tegen de REM op te treden. Die wet werd op 16 september door de tweede kamer geloodst en uiteindelijk gaf de eerste kamer op 1 december z'n fiat. De wet was zo ontworpen dat Veronica met rust gelaten kon worden. Politiek Den Haag durfde het niet aan om Veronica 'aan te pakken'.

De REM zag de bui al hangen en in de eerste week van november werd de TROS (Televisie Radio Omroep Stichting) opgericht. De plannen daartoe werden volgens betrokkenen gesmeed op het hoofdkantoor van Dagblad de Telegraaf. Hier een mededeling van mr. Henri Minderop (één van de oprichters) die via Radio Noordzee werd uitgezonden nadat de TROS werd opgericht.

Uiteindelijk grijpt de overheid in en in de vroege ochtenduren van 17 december bezet de rijkspolitie het REM eiland en is het avontuur van de eerste commerciële TV zender ten einde. En ook Radio Noordzee werd het zwijgen opgelegd.

Op 8 augustus traden de Rolling Stones op in het Scheveningse Kurhaus. De afloop kennen we allemaal, maar wat weinigen weten is dat Joost de Draaijer in het gezelschap van Tineke, die hoogst zwanger was, met toestemming van de Stones achter op het podium stond met een bandrecorder en het concert of wat daar voor doorgaat mocht opnemen.

Hier een klein stukje van dat gedenkwaardige 'concert', waarin we Joost de Draaijer horen roepen naar presentator Jos Brink: 'roep even dat ze de microfoon gaan maken'. Een unieke opname!


REM Radio ID
© TROS radio
REM radio on air  
 
 

REM radio on air

Stones - Kurhaus
De zender van de Norderney
Continental Electronics 316 C
Foto: (met dank aan) Erik Creugers

Op 16 november 1964 wordt het zendschip de Veronica vervangen door de Norderney. Dat ging niet zonder problemen. Er moest omzichtig gewerkt worden. Allereerst werd de zender van de Borkum Riff vervangen door een fabriekszender van de Amerikaanse firma Continental Electronics uit Dallas. Maar tijdens die operatie op volle zee slaat het nieuwe schip in een storm van z'n anker en moesten de uitzendingen gestaakt worden.

Zie hier voor een meer uitgebreid artikel over de zender en haar bereik.
Op drift  


Op 23 december begint dé zeezender aller zeezenders Radio Londen haar uitzendingen. Radio Londen, kortweg Big L, zou voor de meeste Veronica mensen een voorbeeld worden. De eerste stem op Big L was die van Paul Kaye, en Pete Brady presenteerde het eerste platenprogramma.

Luister naar dit fragment waarin Paul Kaye verteld over de nieuwsservice van Big L. Het fragment komt uit een lang interview dat Tom Mulder en Juul Geleick met hem hadden op 8 augustus 1977. Paul Kaye overleed helaas 3 jaar later op 4 november 1980.

Paul Kaye
© TROS radio -
Jingle Genootschap
Op 17 december grijpt de Nederlandse overheid in alle vroegte in en worden de Radio en TV zenders op het REM eiland het zwijgen opgelegd. Nadat in september de tweede kamer accoord was met de speciale REM wet deed de eerste kamer hetzelfde begin december.

Na het sluiten van het REM eiland zag de toekomst voor Veronica er weer wat zonniger uit. Ondanks het feit dat er wel wat luisteraars wegliepen naar de Engelse zeezenders. En het succes van Veronica is natuurlijk ook voor een groot deel te danken aan de mensen aan boord van het zendschip.

De bemanning in 1964

Technicus van het eerste uur Jaap Borst. Hij bleef tot het eind.
foto 1964 was een turbulent jaar maar er werden bij Veronica goede zaken gedaan en de aandeelhouders werden op de hoogte gebracht via een vergadering op 24 november ten kantore van het textielbedrijf van de gebroeders Verweij. foto
loep
De machinist Ko van Ieperen in de machinekamer van de Norderney.
loep
De uitnodiging voor de aandeelhouders vergadering.




Lees verder in het volgende deel: 1965