historie 1966

Gedurende 1966 komen er steeds meer Engelse zeezenders bij, zoals Radio Scotland, Radio 390, Brittain radio, Radio 227 en Radio Dolfijn. Een paar zouden ook weer snel verdwijnen.

Gerard de Vries zat gedurende de jaarwisseling 1965 – 1966 aan boord van de Norderney. En hij maakte er een vier uur durend live programma samen met de bemanning.


Hier een kleine montage waarin we kunnen horen hoe technicus Hans van Velzen en stuurman Henk Korthuis (†) de groeten doen.

Het kantoor op de begane grond bestemd voor de dj's

Omdat er over de studio op de Hilversumse Zeedijk niet zo heel veel bekend is schreven we al eerder met welke apparatuur er werd gewerkt. Hier volgen nu de plattegronden van de 'oude' Zeedijk studio zoals die tot maart 1969 in gebruik was.
Indeling studio Zeedijk beneden

Indeling studio 2 op de bovenverdieping

Bij de plattegrond van de bovenverdieping zien we staan 'continue registratie'. Dat slaat op twee bandrecorders, die met lage snelheid, gekoppeld waren aan een RCA AR88 communicatieontvanger die de uitgezonden programma’s registreerden. Dat had een tweeledig doel; je kon afluisteren wat er uitgezonden werd en als een reclamebureau klaagde dat z’n reclame niet was uitgezonden dan kon dat achteraf gecontroleerd worden. Rechts een foto van de 'continue registratie'.
Links de twee bandrecorders en in het midden achteraan de AR88 ontvanger

Nieuwsuitzending
Gerard de Vries,
fragment © Hans Knot

 

Radio Veronica zou nadat er enkele maanden proef gedraaid was officieel op 1 januari beginnen met nieuwsuitzendingen, twee minuten voor het hele uur, van 08.00-20.00 uur.

 
Studio 2 op de bovenverdieping

In het verhaal over 1965 hebben we Harmen al horen vertellen hoe Veronica aan het nieuws kwam. Maar in de beginperiode was dat natuurlijk een groot geheim en reden voor aardige stukjes in de diverse dagbladen. Hier een artikel uit de Telegraaf van 14 januari 1966.

 

Artikel uit de Telegraaf van 14 januari 1966



Al geruime tijd voordat de Veronica drive-in show echt van start ging, (zie stuk van Ad Bouman over de drive-in show), produceerde Dick Debois een zogeheten 'Veronica’s danstoernee'. Een avond met veel muziek van artiesten en er trad zelfs een clown op!

Advertentie van de 'Veronica’s danstoernee' op 16 januari in Eindhoven en op 24 april in Volendam

Toen bleek dat de nieuwsuitzendingen een succes waren werd Hans Mondt aangetrokken als vaste nieuwslezer afgewisseld met iemand uit de studio. Hans was als voormalige steward op de grote vaart uitermate geschikt om te kunnen werken op een schip, dacht hij. Op de kleine Norderney was hij echter vaak zeeziek!

Hans Mondt aan boord van de Ger Anna op weg naar de Norderney: v.l.n.r; Ed Terpstra (zendertechnicus), Hans Mondt, Ko van Ieperen, Maarten Kleijn en Maarten van der Harst (technicus)


In het voorjaar van 1966 komt ook Rob Out het Veronica team versterken. Eigenlijk kwam Rob de plek van de op 1 maart naar de AVRO vertrokken Cees van Zijtveld opvullen.

Cees van Zijtveld naar de AVRO



Voor Rob was het een hernieuwde kennismaking want hij presenteerde in september 1960 al een aantal maanden Veronica Teenager Muziek Express. Hoewel Rob in het boek Veronica een jaar later de suggestie wekt dat hij enkele weken later dan Ad Bouman kwam (november 1965) blijkt uit de archieven en gesprekken met betrokkenen dat dat op een misverstand moet berusten.
Rob Out begon het programma Hits a GoGo en Dinsdagmiddag speciaal pas in maart 1966 te presenteren. Dat blijkt uit de programma schema’s van o.a. januari en maart 1966. Jan van Veen presenteerde n.l. eerst Hits a GoGo op zondagmiddag en Cees van Zijtveld presenteerde Dinsdagmiddag speciaal. Totdat Rob de programma’s in maart overnam. Zie hiernaast de programmaschema’s.



Hier 2 fragmenten; Jan van Veen met Hits a GoGo (links) van 12 oktober 1966 en Rob Out met Dinsdagmiddag speciaal en Hits a GoGo (rechts). De GoGo jingle is oorspronkelijk gemaakt door The Four Seasons voor dj Cousin Brucie van het New Yorkse radiostation WABC (het origineel van de GoGo jingle is te vinden op de CD Frankie Valli & the 4 seasons – rarities vol. 1 Rhino-r270973). Joost de Draaijer bracht de jingle mee uit Amerika na z’n werkbezoek bij WABC (website WABC).




fragment 'Even voorstellen' met Max Appelboom, 11 november 1966

Ondanks het feit dat Veronica bezig was om de programmering wat om te buigen en meer muziek voor de teenagers te draaien stonden er in de programmering toch nog een aantal programma’s die er eigenlijk buiten vielen. Sponsorprogramma’s zoals; Prodent tandpasta, Hatema, Smith Chips, North State. Maar ook een aantal programma’s zoals; Grieks met Dimitri, Italiaans met Mimo en het programma Even voorstellen met Max Appelboom. Hij was vennoot bij Veronica en werd de latere producent van de TV series Floris (1969), de Bereboot en TiTa Tovenaar. Max overleed op 5 november 2003 in Wilrijk (België) op 79 jarige leeftijd.


Fragment 'Italiaans met Mimo'


Ook konden we gedurende een aantal maanden op zondagmiddag om 13.00 uur een programma horen waarin Willem Duijs Renault auto’s aanprijst. Zoals in de uitzending van 1 mei 1966 waarin de net nieuwe Renault 4 centraal staat!




Radio Renault programmadoosje van 23 oktober 1966

advertentie voor het 500ste programma van het North State sponsorprogramma

In de zomer van 1966 is er een aantal mensen dat zich begint te storen aan het rappe praten en het taalgebruik van Joost de Draaijer.
De Telegraaf wijdt er in juli een artikel aan.

Artikel Telegraaf




Montage Boudewijn

Vanaf augustus was er een nieuwe dj te beluisteren, elke zaterdagavond om 22.30 uur werd het programma voetje van de vloer gepresenteerd door Marcel Overstegen. Achter die naam ging de toen opkomende zanger Boudewijn de Groot schuil. Boudewijn kwam als invaller bij Veronica via Tineke. Haar man, de bekende platenproducer Tony Vos was verantwoordelijk voor vele Nederpop hits w.o. Cuby and the Blizzards enz. en ook die van Boudewijn de Groot. Boudewijn presenteerde een breed scala aan programma’s waaronder de jukebox en zelfs het jazzjournaal. Klik hier rechts om een montage van een paar andere programma’s die Boudewijn presenteerde voor Radio Veronica te beluisteren.

Boudewijn nog een keer als Marcel Overstegen in 1999 bij de Radio Veronica reünie




Eddy Becker in de studio

In de maand oktober besluit Veronica dat er verder nauwelijks nog sponsorprogramma’s zullen worden uitgezonden en dat de nog lopende contracten zullen worden afgewerkt.

In oktober begint Eddy Becker bij Veronica. Hoewel hij pas in het programmaschema van december vermeld staat. Hij gaat dan OGM (Ook Goeie Morgen) presenteren.

Krantenartikel

Op 1 november verlaat Harmen Siezen Veronica en gaat naar de dan net beginnende TROS radio.

Een interessante gebeurtenis speelde zich intussen af voor de Engelse kust. Daar was vanaf mei een station in de lucht met de naam Swinging Radio England. Maar bij gebrek aan succes werd dat station op 14 november omgevormd tot de Nederlandstalige zender Radio Dolfijn.

het tijdschrift Ariadne, vakblad voor reclame en marketing schreef in het nummer van 16 november over Radio Dolfijn

Evenals de jaren daarvoor stuurde Veronica haar relaties weer een mooie kerstgroet

Toen Radio Dolfijn geen succes bleek te zijn werd het op 15 maart 1967 omgedoopt in Radio 227.
Bij het laatste station kwam een d.j. werken met de naam Lodewijk den Hengst. Die naam werd al gauw door de Engelse chef dj Tony Windsor omgedoopt in Lex Harding. Ook begon Ton Droog, hij zou met de naam Tom Collins door het leven gaan.

Veronica zou de twee eerder genoemde stations niet echt als een concurrent zien. Dat blijkt uit het krantenbericht hier rechtsboven






Lees verder in het volgende deel: 1967