historie 1967

pakje sigaretten Veronica

KIM advertentie met
Veronica portable

In dit jaar zouden de programmatische wijzigingen die al een beetje waren ingezet verder door gevoerd worden.
Veronica besloot de horizontale programmering in te voeren als een wapen in de strijd tegen Hilversum 3. Horizontale programmering betekent dat op elke dag van de week op een bepaald uur een zelfde discjockey te beluisteren is met eenzelfde soort programma. Hilversum 3 daar in tegen had een ratjetoe aan programma’s die op diverse dagen werden uitgezonden door verschillende omroepen. Maar het was niet zo dat de horizontale programmering direct al in januari werd ingevoerd.
Ook zou het aantal sponsor kwartiertjes definitief ‘afgeschaft’ worden. Ondertussen bleek de naam Veronica een geweldig marketing effect te sorteren getuige de hier getoonde producten met de naam Veronica.

In april bestond Veronica 7 jaar en werd er geadverteerd met de Veronica Transistor radio

Programmaleider Joost de Draaijer (Willem van Kooten) besloot in het voorjaar arrangeur/musicus Frans Mijts opdracht te geven een uitbreiding te maken van het eerste jinglepakket dat al in 1965 was gemaakt. Echt geweldig mooi waren de jingles niet. Het jinglepakket droeg de naam; " 192, Goed Idee", De originele jingles stonden op 2 master-tapes. Daarvan is er 1 verdwenen.

Niemand bij Veronica was er erg enthousiast over, ook Willem van Kooten niet, die ze nota bene had besteld. Hij zei tegen de technici: "Pak ze maar wat in met galmpjes en gogootjes", aldus Ad Bouman. Op de band zaten er zeer lange leaders* tussen. "Typisch Frans Mijts", zegt Ad over de 19cm/sec reference-tape. "Mijts zag zelf ook wel dat het niet veel was en hij zal wel tegen een technicus hebben gezegd: doe er maar flink wat leaders* tussen, dan lijkt het nog wat".
(* leader = aanloopband waar geen geluid op staat. Meestal groen/geel of wit).


Jos van Vliet en zangeres

In het voorjaar van 1967 komt Jos van Vliet ‘aan boord’ bij Veronica († 10 mei 2013).
Jos kwam van Radio 227 en deed werk voor de Haagse Crazy Rockers en de Tielman Brothers.
En zo kwam hij in contact met Jan van Veen van wie hij hoorde dat Veronica een nieuwslezer zocht voor aan boord. De andere nieuwslezer aan boord was Hans Mondt.

In juni werd besloten dat de mensen aan boord eigen programma’s zouden krijgen. Het werden;“Voetje van de vloer” , ”Doe de week de deur uit!” en “ Eentje voor onderweg” “Voetje van de vloer” was voor het eerst in augustus elke zaterdagavond om 23.00 uur te horen tot 24.00 uur. ”Doe de week de deur uit!” stond geprogrammeerd elke zaterdagnacht tussen 01.00 en 02.00 uur waarna de zender de lucht uitging. Helaas zijn er geen programma’s van bewaard gebleven en het is ook niet helemaal duidelijk welke van de twee programma’s live van boord kwam. Dit omdat ze ook wel eens programma’s opnamen in de studio tijdens hun ‘vrije week’. Hierbij het officiële programma schema van augustus 1967. Wel kunnen we een stukje laten horen van Jos dat van Radio Dolfijn afkomstig is.

Programma schema's augustus 1967

En hier een foto van Jan van Veen en Jos van Vliet van een paar jaar geleden

Maar lang zou Jos geen nieuws blijven lezen aan boord. Hij had geen ‘zeebenen’ en werd gevraagd door platenmaatschappij CNR om promotiemanager te worden, voor hun pop label Injection.
Dat kwam mooi uit want Jos was ook al manager van de Haagse band Daddy’s act die al bij CNR onder contract zaten. Hierboven (rechts) een foto van Jos als promotie manager met een zangeres van de Edwin Hawkins Singers in 1969.

Op zaterdag 15 juli 1967 wordt de Tipparade geboren. Rob Out presenteerde vanaf juli 1966 al een programma na de Top 40 met een aantal platen die kanshebbers waren voor de Top 40.
Eerst werd dat gepresenteerd door Cees van Zijtveld maar die vertrok naar de AVRO en Rob Out nam het over en begon de tips voor de top een nummer te geven.
Zie het bijgaande programmaschema uit juli 1966.

Maar de eerste echte Tipparade zag op zaterdag 15 juli 1967 het levenslicht en zag er als volgt uit:

1 Sound Of The Screaming Day - The Golden Earrings
2 Alternate Title - The Monkees
3 I Was Made To Love Her - Stevie Wonder
4 Do It Again A Little Bit Slower - Joan & Robin
5 To Love Somebody - The Bee Gees
6 Tallyman - Jeff Beck
7 I Take It Back - Sandy Posey
8 C‘Mon Marianne - The Four Seasons
9 Ave Maria - David Garrick
10 Chapel In The Moonlight - Dean Martin
11 Tramp - Otis Redding & Carla Thomas
12 See Emily Play - Pink Floyd
13 Tonight In Tokyo - Sandie Shaw
14 Museum - Herman's Hermits
15 Sound Of Love - The Five Americans
16 Brown-Eyed Girl - Van Morrison
17 Pleasant Valley Sunday - The Monkees
18 Death Of A Clown - Dave Davies
19 A Little Bit Of Soul - The Music Explosion
20 Bill Bailey, Won't You Please Come Home - De Maskers

Het zou overigens nog tot 19 september 1970 duren voordat de Tipparade in gedrukte vorm verscheen.

Een mijlpaal in de geschiedenis zou de Drive In Show worden! De eerste vond plaats in april 1967. De 'geboorte' van de Drive In Show is te lezen in dit artikel van Ad Bouman op deze site.Ad Bouman in
Studio 3 - Zeedijk (1967)

1967 was ook het geboortejaar van de ABTT (Adje Bouman Top Tien).
Zoals we al eerder konden lezen was Ad als onderdeel van de ‘verjonging’ bij Veronica als technicus eind 1965 begonnen. Hij had altijd al een meer dan gewone belangstelling voor bijzondere platen. Dat was Jan van Veen al een tijdje opgevallen. En hij besloot Ad ‘zendtijd’ te geven elke woensdagmiddag in z’n programma ‘Muziek bij de lunch’. Dat werd uitgezonden tussen 12.00 en 14.00 uur. De ABTT werd gedraaid tussen 12.30 en 13.00 uur.
De eerste ABTT afleveringen moeten zijn uitgezonden zo rond februari 1967. Er is er geen één bewaard gebleven De oudste wel bewaard gebleven aflevering dateert van 3 april 1967.

Later zou Joost de Draaijer besluiten dat de ABTT moest verhuizen naar de avond. Hier een stukje nadat de ABTT naar de avond verplaatst was en werd gepresenteerd door Joost. Het fragment is van 20 december 1967. Meer over de ABTT en z’n geschiedenis is hier te zien.

In dezelfde week dat de ABTT werd geboren zag ook het programma Candlelight het levenslicht. Jan van Veen las gedichten voor die hij al af en toe van luisteraars kreeg. De lichten in de studio gingen uit, de kaars ging aan en Jan zette z'n mooiste stem op.
Candlelight zou in de latere jaren een begrip vormen en na het verdwijnen van Radio Veronica bij diverse andere zenders worden uitgezonden totdat het in 2004 z'n laatste uitzending beleefde.De Engelse regering zinspeelt al langer om het verdrag van Straatsburg te ratificeren en besluit dat in de zomer te doen. Daarop besluiten diverse Engelse zeezenders uit eigener beweging te stoppen. Waaronder de beroemdste van allemaal, Radio London.

Radio London was waarschijnlijk de zeezender met de meeste luisteraars.
Het was een uniek radio station dat de piepjes introduceerde in de nieuwsbulletins. De piepjes waren in morse en stonden voor; “B-I-G-L”.

Op 14 augustus om 15.00 uur hield Radio London op te bestaan en gingen ze uit de lucht.

 
 
Radio London
 
 
De eerste en de laatste stem via Big L, de legendarische Paul Kaye
 
Caroline gaat door!

Radio Caroline besluit om gewoon door te gaan met haar uitzendingen.

In dezelfde tijd dat de Engelse zeezenders moesten verdwijnen doken er ook geruchten op dat Veronica m.i.v. 1 januari 1968 zou stoppen. Maar op 20 juli verscheen er in de Haagse Post een artikel waaruit bleek dat de regering helemaal niet van plan was om in te grijpen.
Ook de Volkskrant van 19 juli was duidelijk.

Veronica uit
de lucht?
Veronica niet
uit de ether!
Regering
heeft geen haast!
sponsor-
programmering


Ondertussen was Veronica zich terdege bewust van het feit dat toen de Engelse zeezenders stopten er meer luisteraars bijkwamen. Dus de programmering werd wat meer aangepast. Al zoals eerder aangekondigd, werd nu echt besloten om de sponsorprogramma’s te stoppen.

Ook werd allemaal wat ‘sneller’ getuige deze opname van Joost mag het weten van 8 september. Let op de teenbeat reclame door Rob Out.

Als onderdeel van de vernieuwing werd het programma ‘Men vraagt en wij draaien’ door Frans Nienhuijs van de middag naar de zondagochtend verplaatst.

Het inmiddels befaamde programma ‘Alle remmen los’ dat jarenlang werd gedaan door Jan van Veen meestal bijgestaan door technicus Jos Hogen bestond ook in 1967 nog steeds. Tijdens de laatste week van de uitzending van Radio Veronica in augustus 1974 vertelde Jan wat 'Alle remmen los' voor een programma was.

Teenbeat reclame
Men vraagt wij draaien
Alle remmen los

Bij Veronica ging ook wel eens wat fout.
Voor het programma Jukebox van 6 september werd er een briefkaart verstuurd naar Prins Claus met daarop de mededeling dat de door hem aangevraagde plaat t.g.v. z’n verjaardag op die dag gedraaid zou worden. Maar Prins Claus wist van niks!!!!
De secretaris van de Prins belde daarop Bull Verweij en die schreef daarop de volgende excuus brief.

Excuusbrief Bull Verweij aan Prins Claus


Lex Harding ‘ontvangt’ aan boord (1967) Jan van Veen, Iemke Roos (technicus) en Ad Bouman. Let op het ‘Beatle pak’ van Ad

Nadat Jos van Vliet Veronica had verlaten beval hij Lex Harding aan bij Willem van Kooten om hem op te volgen. Lex had samen met Jos bij Radio 227 gewerkt.

Dat was een stukje van de eerste uitzenddag op radio 227. Lex Harding samen met dj Tony Windsor.

Om Lex z’n eigen verhaal te lezen, klik hier. Lex Harding begon als nieuwslezer op 1 oktober. Maar z’n d.j. kwaliteiten werden al gauw ontdekt door programmaleider Joost de Draaijer, maar daarover meer in het overzicht van 1968.Juul in studio 1

Joost de Draaijer heette Juul welkom in Joost mag het weten

In november 1967 kwam Juul Geleick het team van Veronica technici versterken.
Hij was al af en toe in de studio’s te vinden maar na een paar weken militaire dienst werd hij door Willem van Kooten en Karel van der Woerd gevraagd om bij Veronica te komen werken. En zo geschiedde op 29 november 1967. Het verhaal van Juul is hier te lezen.
Juul kwam samen met Arnold Vis in studio 1.


Henk van Dorp tijdens de voorbereiding 'Help'
Technicus Ad Bouman aan het werk voor de 'Olifant'

December 1967 was de maand waarin een spraakmakend programma werd geboren, ‘Help er zit een olifant in de tram’.
Henk van Dorp (Henk Bongaerts) komt bij Veronica, zijn eerste programma wordt "Help er zit een olifant in de tram".

"Help" of "de Olifant" zoals het programma intern bij Veronica heette was een programma met een voor Veronica unieke opzet. Het werd vanaf 2 december 1967 gemaakt door Henk van Dorp en Joost den Draaijer bijna altijd technies terzijde gestaan door Ad Bouman.

De samenwerking tussen Henk en Joost ontstond nav een interview dat Henk maakte voor een krant met Joost. De eerste “Olifant” werd op 2 december van 24.00 – 01.00 uitgezonden.

De tune werd gevormd door een klein speeldoosje dat Henk had meegenomen van huis en dat waarschijnlijk van z’n dochter was. Hier een fragment.

De “Olifant” zou tot aan 1972 bestaan en beleefde na 134 afleveringen z’n laatste uitzending op 19 juni 1972.


.

De kerstkaart van 1967 zag er als volgt uit

Lees verder in het volgende deel: 1968