historie 1970


Het ladekast-
je in de discotheek

Het begin van het jaar 1970 bij Radio Veronica zou redelijk turbulent verlopen. Jan van Veen zou het station verlaten, en er kwamen 2 nieuwe zeezenders Veronica gezelschap houden voor de Nederlandse kust. Maar er waren ook feestelijke momenten. De Top 40 bestond 5 jaar en Radio Veronica 10 jaar.
Nog wat feiten en cijfers: de discotheek bevatte in januari 42000 singles en 9400 lp’s. De singles werden met 20 stuks opgeborgen in kartonnen doosjes. De discotheek besloeg een oppervlakte van 90 m2. De singles werden dubbel beschreven, je kon een plaat vinden op naam van artiest of op de titel. En die gegevens werden op kaartjes getypt welke in een soort ladekastje werden opgeborgen.

Maar wil je eerst weten wat er in de rest van de wereld gebeurde? http://en.wikipedia.org/wiki/1970

Op 1 januari werd er traditiegetrouw teruggeblikt naar het voorgaande jaar, de top 100 over 1969 werd uitgezonden tussen 12.00 en 18.00 uur.

Op 5 januari was het groot feest bij Veronica, de Top 40 vierde haar 5 jarig bestaan!Daartoe was de gehele studio versierd en vele artiesten kwamen Veronica gelukwensen, zoals Patricia Paay. Het was tegelijkertijd een soort nieuwjaars receptie. De drank vloeide rijkelijk en tussen door werden er ook nog programma’s opgenomen. Veel interviews waren te horen in de Top 40 uitzending van 10 januari.


Top 40 met handtekeningen

Patricia Paay en Rob Out

Jaap en Bull Verweij

Krantenartikel in De Telegraaf

En op 15 januari werd er bij de top 40 een speciaal vel bijgevoegd met daarop de handtekeningen van de dj’s en een tekening van het schip. (zie boven).
Het eerste lustrum van de top 40 werd ook aangegrepen om een soort onderscheiding in het leven te roepen voor de artiest(-en) die de eerste plaats van de top 40 bereikten. Egbert Douwe (Rob Out) viel de eer te beurt om voor de eerste keer deze onderscheiding in ontvangst te nemen. Het was tegelijkertijd de laatste keer. Want het was een idee van Jan van Veen en doordat Jan in februari Veronica verliet verviel ook de onderscheiding. Niemand weet zich anno 2006 nog te herinneren of er nog meer zijn uitgereikt.


Voodoo woman
audio
Rob Out Show

Bij Veronica werd er iedere maandagavond een vergadering gehouden om o.a. de tipparade en de alarmschijf te kiezen, de laatste is de plaat die een week lang ieder uur gedraaid werd. Tijdens de vergadering van 12 januari en niet op 19 januari zoals Rob Out in z’n boek Veronica een jaar later schreef, liepen de emoties hoog op. Men kon het niet eens worden. De meesten wilden dat Voodoo woman van Simon Stokes and the Nighthawks het zou worden, maar programmaleider Jan van Veen blokkeerde dat omdat hij het teveel herrievond. Dat gold overigens alleen het eind van de plaat en enkele technici waren bereid van het nummer een z.g. edit te maken.

Voodoo woman was de hittip van Lex Harding. Het was een plaat die op 27 december 1969 binnenkwam in de USA top 100 op de 90ste plaats. Hoger kwam de plaat trouwens nooit. Hier een stukje uit de Rob Out show van 15 januari waarin Rob Out om half zes Voodoo woman draait.




pijl
Lex Harding Show
In de Lex Harding show van maandag 19 januari draaide Lex Voodoo Woman ook . Het aardige is dat Ad Bouman hier op de achtergrond baldadig roept; “Hé let op.....”
Hieruit is duidelijk af te leiden de frustratie dat de plaat de week ervoor geen alarmschijf is geworden!

Misschien had Jan van Veen wel gelijk, achteraf, want voor het station dat Veronica in die tijd wilde zijn was “Voodoo woman” wellicht iets te stevig om te draaien bijvoorbeeld in de ochtend programma’s.

pijl
Fat Jack

Jan wilde een plaat tot alarmschijf bombarderen die volgens hem veel meer bij Veronica paste, Fat Jack van de damesgroep The Hearts of Soul. Maar die plaat vond zoals eerder opgemerkt geen genade bij de meerderheid van de d.j.’s.
Maar uiteindelijk beriep Jan zich op z’n programmaleiderschap en werd Fat Jack toch de alarmschijf op 17 januari.

pijl
Dit is het begin

En op die maandagavond van 12 januari, werd de weg naar het vertrek van Jan van Veen bij Veronica ingeslagen. Het zou nog enkele weken duren voor het zover was. Op 30 januari werd er nog een bemiddelingspoging tussen Jan en een afvaardiging van het personeel ondernomen. De directie was hierbij met een adviseur aanwezig. Zoals enkele dagen later zou blijken, tevergeefs. In feite was de opstand tegen programmaleider Jan van Veen al eerder begonnen, o.a. in december 1969, toen hij de nachtuitzending van Henk van Dorp en Henk Terlingen verbood. Jan was inderdaad niet de meest tactvolle persoon en hield van een strakke leiding en beriep zich ook vaak op z’n relatie met z’n schoonvader, Dirk Verweij. En aangezien de mensen bij Veronica nogal vrijgevochten waren ging dat steeds verder escaleren. Met als klap op de vuurpijl het gedoe om de alarmschijf van 17 januari! Het ongenoegen over het veto van Jan sudderde een paar weken door en op 2 februari zou dat uitmonden in het schorsen van Jan van Veen door de heren Bull en Jaap Verweij. Enkele maanden later, op 18 april, zou Jan van Veen in Dit is het begin, een VARA radio-uitzending, zijn visie schetsen.

brief
pijl
Ontslagbrief Dirk Verweij
loep
foto
pijl
Jan en Ruud
loep

Jan van Veen in betere tijden a/b van de Norderney tijdens een live programma samen met technicus Ruud Doets.

De andere directeur, Dirk Verweij was het er niet mee eens dat z’n schoonzoon geschorst werd. De vete tussen de drie broers liep zo hoog op dat van enig samenwerken in de directie geen sprake meer kon zijn. Dat mondde uit in een brief van 28 februari 1970 (en niet 1971 zoals abusievelijk in de brief staat) waarin Dirk Verweij bekend maakt dat hij door z’n broers als beherend vennoot van Radio Veronica cv is ontslagen. Later zou Bull Verweij verklaren dat de soep niet zo heet werd gegeten en Dirk Verweij de brief in een opwelling had geschreven. E.e.a. is uitgebreider te lezen in het boek Veronica een jaar later door Rob Out.

Het uiteindelijke resultaat was dat Jan z'n laatste top 40 presenteerde op zaterdag 7 februari waarvan hier het begin, waarin we nieuwslezer Dick Klees nog net horen.

De dagen tot aan het definitieve afscheid van Jan waren al met al geen leuke. Achteraf het slagveld overziende had het allemaal voorkomen kunnen worden als iedereen wat water bij de wijn had gedaan. Het was uitgemond in een strijd van de mensen bij Veronica die altijd een geweldige vrijheid hadden gekend tegen iemand die in hun ogen die vrijheid probeerde te beperken. Het ging allang niet meer om welke plaat alarmschijf zou worden. Voodoo Woman zou in de USA geen hit worden en ook Fat Jack zou niet verder komen dan een 18e plaats.

krant
foto
krant
pijl
Jan z'n laatste top 40
pijl
Krantenartikel loep
pijl
Krantenartikel
loep
pijl
Krantenartikel loep



krant
pijl
Krantenartikel
loep

Er werd besloten dat Lex Harding de top 40 zou gaan presenteren, de eerste keer gebeurde dat op 14 februari. Het was vreemd voor de buitenwereld, want zoals luisteraar Sanne Benjamin in haar dagboek schreef op 13 februari; ”Candlelight is opeens weg, Jan van Veen is weg, het programma is veranderd”.

Het al eerder genoemde VARA programma Dit is het begin leverde toch nog nieuws op. Diverse politici werden geïnterviewd en het bleek dat bij het eventuele verdwijnen van Veronica er geen kamermeerderheid tegen zou zijn. De VVD, altijd een voorstander van Veronica, zou er geen kabinets crisis voor over willen hebben.

De leuke sfeer in het Veronica gebouw kwam weer langzaam terug ondanks het feit dat we het soms ook wel jammer vonden dat Jan weg was, per slot van rekening was ie “één van ons”.
Dat de sfeer weer beter werd was soms te merken in de programma’s, Rob Out presteerde het om in de Rob Out show van 16 februari een plaat die hij geweldig vond, A song of joy van Miguel Rios, 3x !!! achter elkaar te draaien!. Bij een beetje “normaal” radiostation een doodzonde, maar bij Veronica kon dat.
De nieuwe programmering, zonder Jan van Veen, verscheen in maart.

programma
foto
foto
foto
pijl
Programma mrt'70
loep
pijl
Rob Out loep
pijl
Coby Veerkamp
de secretaresse van Rob
loep
pijl
Coby gedurende
de jaren 1970 – 1971
loep

foto
pijl Harry Knipschild loep
Als vervanging werd er een z.g. programmaraad benoemd die alle belangrijke beslissingen zou gaan nemen. Hij bestond o.a. uit Klaas Vaak, Rob Out, Gerard de Vries en Tom Collins.

Maar al gauw bleek dat het toch Rob was die alle belangrijke beslissingen nam. Het was een natuurlijk proces waar tegen de anderen geen bezwaar hadden. Het was alsof de natuurlijke leider opstond. En dat is later wel gebleken.
Rob werd na Nico de Jong, Tony Vos, Hans Oosterhof, Willem van Kooten en Jan van Veen de volgende programmaleider!

Het vertrek van Jan van Veen zou gevolgen hebben, Harry Knipschild bijvoorbeeld zou vanaf maart Meet the beat ook zonder Jan presenteren. Het werd z’n debuut als d.j.! Hier een foto van Harry uit die tijd.

foto
pijl
Man of action
loep
pijl
Man of action, uit het archief van Hans Knot.
We zouden bijna vergeten dat er in januari een nieuwe zeezender voor de Nederlandse kust was verschenen: Radio Northsea.

Op vrijdag 23 januari konden we een testuitzending op de FM band horen. Als officiële tune draaide RNI steeds Man of action van het Les Reed Orchestra.

krant
brief
foto
pijl
RNI test
pijl
Mebo (foto:Jelle Boonstra) loep
pijl
Zendbereik RNI loep
pijl
Krantenartikel RNI loep



In februari werd ook besloten een actie te starten t.b.v. de Nierstichting Nederland, als voorloper op het 10 jarig bestaan van Veronica. De directie bracht dat ’s middags in de Rob Out show naar buiten. Veronica schenkt 100.000 (€ 45.450). Men hoopt met de verdere actie tevens enkele tonnen (guldens) binnen te halen. De luisteraars werd gevraagd bij elke verzoekplaat fl. 2,50 (€ 1,13) aan postzegels bij te plakken. Dat extra geld ging naar de Nierstichting Nederland. Er kwam een geweldige hoeveelheid kaarten binnen, de vloer van de serre in Lapershoek lag bijna vol.

kaart
krant
krant
pijl
Nieractie kaarten
loep
pijl
Krantenartikel loep
pijl
Krantenartikel loep

foto
pijl
Dank u! lp's loep

De actie startte op zondag 1 maart om 13.15 uur en duurde tot 1 april.
Er werden 2 LP’s uitgebracht waarvan de baten ten goede kwamen aan de Nierstichting.

1 LP bevatte popmuziek en de andere meer het levenslied.


Omdat er besloten werd een actie te gaan voeren t.b.v. de Nierstichting werd het 10 jarig bestaan niet uitbundig gevierd. Het geld dat daarmee uitgespaard werd kwam ten goede aan de actie. De directie stuurde de aandeelhouders over die geste de volgende brief.

brief
foto
krant
krant
pijl
Brief aan aandeelhouders loep
pijl
Borrelglas loep
pijl
Brief Nierstichting opbrengst loep
pijl
Krantenartikel loep

Wel werd besloten om de aandeelhouders en het personeel een aandenken te geven in de vorm van een borrelglas met inscriptie.

Op 28 augustus kon de directie van Veronica de totale opbrengst van de actie bekend maken. Meer dan 1 miljoen gulden!!
foto
pijl
Barend Blankenstein
loep

Begin 1970 kwam Barend Blankenstein de gelederen versterken. Eerst als assistent van hoofdtechnicus Karel van der Woerd en later zou Barend als technicus z’n intrek nemen in studio 5.

Een anekdote bij het in dienst treden van Barend; ” Ik zal de opmerking van Bull nooit vergeten: "Nou Barend, als jij hier zo graag bij ons wilt komen werken, hoef je ook geen salaris te hebben toch?" en eerlijk, ik had het gedaan, zo graag wilde ik als broekie van 22.

Toch begon ik met een vergoeding/salaris van FL 250,- (€ 113,-) per maand, jawel! Echter na 3 maanden werd dat al FL. 750.- (€ 340,-) en zo steeg je met grote stappen”.

Op 25 februari werden de Beatles en Stones show voor het laatst in de Lexjo uitgezonden.

Op maandag 2 maart kwam naar buiten dat Rob enkele dagen eerder met teveel drank op tegen een lantaarnpaal was geknald. (Rob schrijft in z’n boek “Veronica een jaar later” abusievelijk dat het 2 mei was). Z’n programma’s worden gedaan door Klaas Vaak en Hans Mondt neemt het Radio drama over. Een maand later, 3 april, is Rob weer te horen
.



Ondertussen mogen we niet vergeten dat de zeevarende collega’s door ‘weer en wind’ de programma’s in waterdichte tonnen met de pendelboot de Ger Anna naar de Norderney probeerden te brengen. Dat dat niet altijd gemakkelijk ging bewijst bijgaande foto.

Op 6 maart liep de Ger Anna schade op tijdens de bevoorrading. Er werd schade opgelopen aan het achterschip. Kapitein Arie de Ruiter beschreef de schade in het logboek. Dat het inderdaad soms tekeer kon gaan tijdens het aflossen van de bemanning bewijzen de volgende foto’s. Op de volgende foto zien we nieuwslezer Dick Klees overstappen vanaf de Norderney op de Ger Anna.

foto
foto
foto
foto
pijl
Pendelboot de Ger Anna
loep
pijl
Schade aan de Ger Anna
mrt 1970 in het logboek
loep
pijl
Ger Anna met storm
loep
pijl
Overstappen van de Norderney
op de Ger Anna
loep

Maar de werkzaamheden aan dek van het schip gingen ook gewoon door.


foto
foto
foto
pijl
Storm!
loep
pijl
Werkzaamheden loep
pijl
Naam op het schip
loep

Hoewel er ook wel tijd was voor andere zaken, kok Maarten Kleijn in de kombuis en aan dek. De technici Cees Manintveld, José van Groningen en Hans van Velzen leggen een kaartje (Cees zou later nieuwslezer worden).

foto
foto
foto
pijl
Maarten Kleijn
loep
pijl
Maarten aan dek loep
pijl
Cees, José en Hans
loep

Natuurlijk viel ook in politiek Den Haag de naam Veronica weer veelvuldig. Op 26 februari stond er in de Volkskrant dat ‘een overgrote meerderheid er niet over piekert om maatregelen tegen Veronica te nemen’. Hoewel minister Klompé (CRM) anders beweerde. Dat was overigens een paar dagen nadat RNI (Radio Northsea International) zich gemeld had met uitzendingen.

Het Handelsblad (nu het NRC) wijdde zelfs een redactioneel aan Veronica op 26 februari.

In het land waren er ook de nodige activiteiten n.a.v. krantenberichten, zoals die van dhr. Van Hensbergen uit Hapert. Hij legde in een aantal grammofoonplaten winkels formulieren neer waarop mensen hun sympathie konden betuigen met Veronica
!!

krant
krant
krant
pijl
Kabinet 26/2/1970
loep
pijl
NRC 26/2/1970 loep
pijl
actie mrt'70
loep
pijl
Klaas Vaak

Radio Veronica volgde de meest belangrijke hitlijsten uit het buitenland op de voet, elke zaterdagavond om 7 uur presenteerde Klaas Vaak de Engelse top 30 volgens het Engelse weekblad New Musical Express. Zoals hierboven op 11 april.



Eind april organiseerde Dick Dubois weer het jaarlijkse Oranjebal in Krasnaplosky en traden er diverse artiesten op w.o. Ekseption, Hearts of Soul, Ginger Ale, Sjakie Schram e.a. .

kaart
kaart
pijl
Toegang Oranjebal
loep
pijl
Toegang Oranjebal loep

In de lente kwam Will Luikinga Radio Veronica versterken. Dat was nodig omdat er besloten werd in het weekend vanaf 1 mei 24 uur per etmaal te gaan uitzenden.

In september zou er weer zendtijduitbreiding komen, er zou ook worden uitgezonden in de nacht van zondag op maandag.

Will zou het programma Nachtklup gaan presenteren dat tussen 02.00 en 06.00 zou worden uitgezonden.

foto
foto
foto
pijl
Nachtuitzending 1 mei'70
loep
pijl
Nachtuitzending 1 sept'70 loep
pijl
Will Luikinga
loep
pijl
Nachtklup Will
pijl
Sangria
foto
pijl
Mengpaneel aan boord
loep
Begin mei, de 3e om precies te zijn, kwamen er voor het eerst op zondagmiddag echte live uitzendingen tot stand vanaf de Norderney. Het programma ging Sangria heten en werd gepresenteerd door dj's vanuit Hilversum aangevuld met de aan boord verblijvende nieuwslezer.

Het werk aan boord viel voor de technici uit de Hilversumse studio niet altijd mee want wat was het geval?. De faders op het mengpaneel in de boordstudio werkten precies andersom! De fader moest open getrokken worden ipv opengeduwd! Dat was gedaan om niet per ongeluk aan boord een fader open te schuiven.

Ondertussen bleef Veronica steeds zorgen dat de ontvangstcondities optimaal bleven en tegelijkertijd was het streven de eventuele storing zo minimaal mogelijk te laten zijn. Daartoe ging men in het voorjaar tijdens de avonduren het modulatieniveau verlagen tot 10 %. Voor de leek, de zendersterkte bleef hetzelfde maar het geluid werd terug genomen.
Dat dat succes had bleek uit de correspondentie van dhr. Frederic van Duerm, onze Belgische adviseur in zenderzaken. Zie hierbij z’n memo’s aan de directie.
brief
brief
artikel
brief
pijl
Memo Frederic aan directie loep
pijl
Brief Frederic loep
pijl
EBU juni'70
loep
pijl
Memo Frederic loep
Uit z’n correspondentie blijkt dat hij in die tijd al bezig was om te kijken naar een andere eventuele frequentie! Zie bijgaande document van de EBU over 557 kHz (539 mtr). Een aardige ontdekking in de archieven leert ons dat in een memo van 7 augustus 1970 Frederic schrijft dat hij ook metingen verricht in opdracht van de Veronica directie tbv de eigenaren van Radio Northsea, te weten Edwin Bollier!!! Zie het bovenstaande memo.

 



Soms gebeurde er in de Veronica studio’s dingen die eigenlijk zo maar spontaan ontstonden. Tom Collins wilde altijd al zo graag El condor pasa van Simon en Garfunkel meezingen. Nou dat was geen probleem zei technicus Jurg van Beem en hoor hier het nog nooit uitgezonden maar wel bewaarde resultaat. foto
Technicus Jurg van Beem in studio 2 loep


Juul Geleick
was helemaal idolaat van een single uit Amerika van acteur Bill Cosby, Grover Henson feels forgotten. Henk van Dorp vond het helemaal niks maar schreef tbv Juul een Nederlandse tekst. Het geheel werd opgenomen door Ad en uitgezonden in Help er zit een olifant in de tram van 22 mei!

Help er zit een olifant in de tram o.l.v. Henk van Dorp beleefde z’n laatste officiele uitzending op vrijdag 19 juni. Henk krijgt het te druk met de Sport programma’s. De olifant is nog wel even in de programmering terug te vinden maar wordt gepresenteerd door Karel Scholte en draagt nu de naam Voorheen de olifant.

Er waren al geruchten, maar op 14 juni was het zover, de eerste testuitzendingen van Capital Radio waren een feit. Het schip, genaamd King David, lag voor de kust van Noordwijk. De zender was eigendom van The International Broadcasting Society met als directie Timothy Thomasson en Berthe Beydals. Hun studio was in Bussum.

Ze maakten gebruik van een speciaal soort ring vormige antenne met de naam DDRR antenne.
The DDRR (Direct driven ring radiator) was uitgevonden door Dr. Boyer van het Amerikaanse bedrijf Northrop, voor militaire toepassingen in de 50-er jaren.

Lang zou het avontuur van Capital Radio niet duren, op 9 november was er een storm met windkracht 9 en de King David brak van z’n ankers. Ze strandde op het Noordwijkse strand.
Het schip werd later nog wel vlot getrokken maar de financiën waren uitgeput! En dat luidde het einde van het avontuur in.

foto
foto
pijl
Capital Radio schip loep
pijl
Capital Radio
pijl
King David gestrand
(foto © Lion Keezer)
loep
 


foto
pijl
Dick Boll loep
Midden in de zomer, op 1 juli om precies te zijn, kwam technicus Dick Boll bij Veronica werken. Hij zou samen met Barend Blankenstein studio 5, die inmiddels afgebouwd was, gaan bemannen. Dick was eerder werkzaam als technicus bij de NOS televisie.
Er zijn maar weinig foto’s van Dick want hij fotografeerde meestal zelf, maar hier is er één van, genomen op 17 juli, Dick op het dek van de Norderney samen met bemanningslid Maarten de Reus.

In dezelfde week kwam Ids Rozema, 14 jaar, helemaal uit Quatre Bras - Friesland fietsen, hij bracht de nacht door in z’n megebachte tentje in de tuin achter de studio!!!!
programma
pijl
LP top 20 loep

Het gedrukte top 40 exemplaar dat normaal beschikbaar was voor de consument bevatte de ook de tipparade. Maar ten behoeve van de handelaar was er ook een los vel.
Zie de afbeelding van de tipparade van 4 juli 1970.

4 Juli was ook de datum waarop bekend gemaakt werd dat m.i.v. van diezelfde dag er een Veronica lp top 20 uitgezonden zou gaan worden als onderdeel van het programma Sliep Uit. En dat werd gepresenteerd door Tineke en Gerard de Vries.

Op 29 juli werd de rubriek 3 in 1 geintroduceerd in de Lex Harding show. Het zijn 3 platen die iets gemeen hebben met elkaar en ze worden achter elkaar gedraaid.
Luister naar de ruwe montageband van een paar 3 in 1 jingles uit de begin periode.

programma
foto foto
pijl
Tipparade loep
pijl 3 in 1 jingles loep pijl
Ruud Doets live loep
pijl
Ruud Doets loep

Begin september was er feest bij Veronica, boordtechnicus Ruud Doets was 10 jaar in dienst.
Hij werd in de Hilversumse studio gehuldigd. Hij was één van de eerste jubilarissen. Ruud werd door Oom Dirk Verweij toegesproken en daarna vloeide de drank rijkelijk en het werd laat.

Op 23 september maakte Radio Northsea plotseling bekend dat ze de volgende dag uit de lucht zouden gaan. Dit om dat politiek Den Haag het Veronica dan niet al te lastig zou gaan maken. Want Den Haag vond 2 zeezenders voor de kust wel al te veel.

En zo konden we d.j.’s Alan West en Andy Archer afscheid horen nemen.


foto krant
krant
pijl
Oom Bull Verweij 1970 loep
pijl
RNI stopt sept'70 loep
pijl
RNI stopt
pijl
RNI verkocht sept'70 loep

Wat toen nog bijna niemand wist is dat de directie van Radio Veronica vanuit Den Haag had vernomen dat het kabinet zinspeelde op maatregelen. Bull Verweij onthulde later dat de tip kwam van dhr. Henk Vonhoff van de VVD.

RNIniet goed ging zocht de Veronica directie contact met de eigenaren van RNI, Meister en Bollier. Ze boden hun een miljoen gulden als ze uit de lucht gingen en zouden vertrekken. Volgens krantenberichten en de directie van RNI zou het schip daarna verkocht zijn aan een Afrikaans land. Meister en Bollier hapten toe en hiermee zou de basis gelegd worden voor allerlei onverkwikkelijke zaken en wellicht het verdwijnen van Radio Veronica!

De dag nadat RNI uit de lucht ging was dj Carl Mitchell te gast bij de VPRO radio en hij mocht een paar platen draaien. Ook werd er nog het laatste kabinets nieuws voorgelezen.

krant krant
pijl
VPRO vrijdag met Carl Mitchell
pijl
Krantenartikel loep
pijl
Krantenartikel loep

Ook omstreeks dezelfde tijd deed de VEA (de Vereniging van Erkende Reklame-Adviesburo’s) een beroep op het kabinet om geen maatregelen tegen Veronica te nemen.

Nu Radio Northsea niet meer uitzond was het probleem Veronica niet acuut meer volgens minister president de Jong, zie het bericht uit de Amersfoortse Courant van 26 september.

Hoe zag ondertussen de programmering van Veronica in september/oktober eruit?

programma
foto
pijl
Programma september 1970 loep
pijl
Roger McGuinn promospot
pijl
Tape Byrds promospot loep

Radio Veronica
kreeg van platenmaatschappijen vaak promotie platen en banden. Dat gebeurde o.a. ook in september toen The Byrds in Amerika een dubbel LP uitbrachten. Lex Harding had in de Lexjo van vrijdag 25 september de première. Roger McGuinn sprak een promospot in voor het album Untitled. Hier zie je de tape en kun je luisteren naar die spot.


Tussen Radio Veronica en Hilversum 3 was er altijd een zekere rivaliteit. Bijvoorbeeld wie draaide als eerste welke plaat? Hoewel er weinig kontakten waren tussen de dj's van de twee zenders werd er op 4 oktober een voetbalwedstrijd georganiseerd op het Hilversums sportpark.

foto foto foto
pijl
Radio Veronica loep
pijl
Hilversum3 en Radio Veronica loep
pijl
de gelijkmaker loep

Radio Veronica voetbalelftal
(zie foto hier linksboven):
Achterste rij, vlnr: Daniel Klijzing, onbekend, Frits Barend, Gerrit de Ruiter, Will Luikinga, Henk van Dorp, Juul Geleick, Stan Haag
Voorste rij, vlnr:
Jurg van Beem, Mimo, Ad Bouman, Lex Harding, Ruud Westbroek, Han Vastenburg.

Het zou een spannende wedstrijd worden die helaas werd geteisterd door enkele regenbuien. De uitslag; 1-1. Nadat het team van Hilversum 3 de eerste goal maakte wist Henk van Dorp de gelijkmaker te scoren, via de binnenkant van de paal.
Vooraf had Daniel Klijzing een telefoongesprek met de manager van het Veronica elftal, Henk Terlingen.

In de maand oktober was het vaak stormachtig weer, zoals dat goed te horen is op deze opname van 3 oktober. Daarin horen hoe chef zendertechnicus José van Groningen de afkondiging doet van een programma s’avonds tussen 11 en 12 uur.

foto
pijl
Voetbal: Veronica
tegen Hilversum3;
Henk Terlingen
pijl
José van Groningen loep
pijl
José van Groningen okt'70

En op maandag 19 oktober hadden we windkracht 9! De volgende dag kon de bemanning ook al niet afgelost worden en omdat dat al een paar dagen het geval is meldde Dick Klees in het nieuws van 8 uur balorig dat de pindakaas en het brood op rantsoen gezet zijn. Het gevolg van dat slechte weer was dat er een aantal programma’s niet aan boord waren! De mensen aan boord probeerden dat zo goed als dat ging op te vangen en gingen maar zelf programma’s maken.
Luister hoe Freek Simon dat deed.

Enkele jaren geleden, 22 augustus 1999, werd Dick Klees geinterviewd door Jeffrey Willems in het AVRO programma Het Steenen tijdperk over programma’s die niet aan boord waren en waarom het nieuws vlak voor het hele uur werd uitgezonden.
(Geluid: © dank aan Het Steenen tijdperk - AVRO)


foto foto artikel foto
pijl
Paniek Lexjo 26/2/1970 loep
pijl Paniek Lexjo 12/11/1970 loep pijl
Paniek loep
pijl
Paniek Olifant loep

Later werd besloten om z.g. paniek programma’s op te nemen. Die werden dan naar het schip gestuurd en konden bij “nacht en ontij” worden uitgezonden.
Hier de afbeeldingen van een paar paniek Lexjo’s. De eerste band werd op 26 februari opgenomen en de tweede opname is van 12 november 1970. Het is niet bekend wanneer de programma’s werden uitgezonden.
foto
pijl
Paniek Lexjo 12/11/1970
loep

In oktober werd er een nieuwe jingle set in gebruik genomen. Hij werd vervaardigd door Marian de Garriga. Zij had haar sporen verdiend met het maken van reclame “deuntjes”. Het centrale thema van de jingle set was; de mensen van morgen. Ad Bouman nadat het pakket klaar was cynisch over het tuttige klinkende pakket. Marian, zegt-ie, was een kennis van Tom Collins. “Ze kwam met een zielig verhaal plus een kindje op haar arm bij Veronica. Ze had geen geld maar wel moeilijke tijden. Of ze wat mocht schrijven voor Veronica, en op voorspraak van Tom Collins werd dat toegestaan."Bouman was furieus.”Er was nooit geld voor jingles en er werd van iedereen verwacht dat het voor heel weinig of voor niks kon. Toen kwam dat zielige wijffie met een baby en die mocht opeens een nieuw pakket maken en werd uiteraard vooledig betaald.
Toevalligerwijs zaten er ook opvallend veel 'ook goeie morgen' (presentatie Tom Collins) en naam jingles van Tom Collins in het pakket.

De jingles werden in september opgenomen in de Phonogram-studio aan de Honingstraat in Hilversum, waarschijnlijk onder leiding van technicus Pieter Nieboer.

Nadat de jingles bij Veronica werden afgeleverd werd de mixage door Veronica afgekeurd!
Ad Bouman heeft de jingles later bewerkt omdat het allemaal erg dof klonk. De 4 sporen banden werden weer op de recorders gelegd en Ad heeft op verzoek van Rob Out bij de Phonogram studio’s er een geheel nieuwe mix van gemaakt. Later heeft Ad er nog een stel edits bijgemaakt .
Luister naar een uitleg en collage die Jelle Boonstra van het jingle genootschap maakte voor onze website van de jingle set.


pijl
Marian jingles en Jelle
 
Veel artiesten deden de Veronica studio’s aan als ze in Nederland waren om op te treden.

Op 9 oktober was Jake Holmes bij Lex Harding in de studio. Jake had in Amerika een hit met So Close. Hij had z'n gitaar bij zich dus ...

Juul Geleick die bij Veronica verantwoordelijk was voor de luister en ontvangstrapporten vroeg Jake om een z.g. stationcall in te spreken en hij deed dat met het volgende resultaat.
pijl
Jake Holmes bij Lex
pijl
Jake Holmes' stationcall


foto
pijl
Arend leest het nieuws loep
1 November was de datum dat de legendarische en markante nieuwslezer Arend Langenbergaanmonsterde’ bij Veronica. Arend zou bij Veronica beroemd/berucht worden i.v.m. z’n versprekingen.

Hier zo’n bewaard gebleven fragment uit een later jaar, december 1972. Arend leest het laatste nieuws van die dag, Cees Manintveld tapte het af van de 2,4 cm/sec meeloopband in Hilversum, omdat ze aan boord vreselijk hadden moeten lachen om deze gebeurtenis. Het zit Langenberg niet mee: de weerberichtpingel komt te vroeg, dan breekt hij z’n tong over de IRA, en daarna feliciteert hij Freek Simon met z’n verjaardag, die al twee weken eerder was. Je kunt de bemanning door het glas horen lachen en ook Arend zelf komt niet meer bij.

foto foto foto
pijl
Arend vergist zich
pijl
Arend aan dek loep
pijl
Arend met kapotte radio loep
pijl
Arend en Tom C. aan dek loep

In dezelfde maand dat Arend in dienst kwam was kapitein Arie de Ruiter alweer 10 jaar werkzaam bij Veronica. Hij kreeg tijdens een feestelijke bijeenkomst in Hilversum van Bull Verweij een gouden Veronica speld uitgereikt.

foto
foto
pijl
Kapitein Arie de Ruiter loep
pijl
Lex leest een gedicht voor
pijl
Lex in de studio loep
pijl
Beach Boys spot Tom dec'70

In de maand december kwam traditie getrouw de Sint ook langs in de Veronica studio. De luisteraars lieten zich ook niet onbetuigd en stuurden vaak gedichten op. Lex kreeg er soms in de weken voorafgaand aan 5 december tientallen. Hier leest hij er in de Lex Harding show van 3 december één voor.


pijl
Bruce Johnston
We schreven het al eerder, veel artiesten kwam langs in de Veronica studio’s. Zo ook de Beach Boys, zij traden hier 18, 19 en 20 december op.

Bruce Johnston, een radio fanaat, bezocht de Veronica studio waar hij met Klaas Vaak (Tom Mulder) een programma opnam dat op 1ste Kerstdag tussen 22.00 en 24.00 uur werd uitgezonden.
programma
pijl
Bruce Johnston en Lex Harding
foto © Gerd Klawitter loep

Van de ontmoeting van Klaas Vaak en Bruce Johnston zijn geen foto's maar wel dook er pas geleden een foto op van Bruce samen met Lex Harding tijdens een Beach Boys jingle sessie in de Veronica studio.

Uit die tijd trouwens dateert ook de opnamesessie die Ad Bouman deed om een Veronica jingle op te nemen. De complete sessie is elders op deze website te vinden.
Tijdens de Kerst werd besloten weer speciale Kerstprogramma’s te maken. Er kwam zelfs een speciaal gedrukt top 40 exemplaar uit. Klaas Vaak verteld er in deze spot iets over. En hier ook de speciale kerstprogrammering.

programma programma
programma
pijl
programma kerst 1970 loep
pijl
programma kerst 1970 loep
pijl
Top 40 kerst 1970
pijl
Top 40 kerst 1970 loep

Er gingen mensen op pad om interviews te maken. Vrijwel alle vaderlandse artiesten maakten kerstwensen. Luister naar de prachtige kerstwens van Sandra en Andres en van de Tee Set.

Ook was er in de speciale kerst editie van het gedrukte top 40 exemplaar ruimte en aandacht voor de kerstviering aan boord van de Norderney, zie bijgaand artikel.

foto foto
pijl
Sandra en Andres kerst 1970
pijl
Top 40 kerst 1970 loep
pijl
Aan boord van de Veronicakerst 1970 loep
pijl
Tee Set kerst 1970


foto Ter gelegenheid van de kerstprogramma’s braken Ad Bouman en Juul Geleick een opnamestudio af om hem vervolgens in de schaapskooi aan de Loosdrechtsedijk van Oom Bull weer op te bouwen, met een hele kudde gasten én 26 schapen. Programma begint met boel gedraai aan een microfoonstandaard en dat etaleert meteen het informele karakter van dit programma. Techniek: Ad en Juul, presentatie: Will Luikinga en Lex Harding.

pijl
Kerstschaapskooi
loep Vaste luisteraar Sanne Benjamin maakte in haar dagboek een korte omschrijving van het programma dat werd opgenomen in de schaapskooi van Oom Bull.

foto
pijl
Dick zoekt plaat loep
Nieuwslezer Dick Klees zat tijdens de jaarwisseling van 1970 op 1971 aan boord van de Norderney. Hij maakte vlak voor 12 uur nog een speciale laatste nieuwsuitzending, de laatste van 1970.

pijl
laatste nieuws 1970
Hier is de opname pijl

kaart
pijl
kerstkaart 1970 loep

We sluiten dit jaar weer af met de kerstkaart die in 1970 werd verstuurd.
kaart
pijl
kerstkaart 1970 loep




Lees verder in het volgende deel: 1971